Velikonoční zajíček
Rychlý a snadný recept na výborného velikonočního zajíčka z tvarohového těsta s ořechy zaujme zajisté každého z vás.
Zajíček nepatří mezi tradiční české velikonoční pečivo, ale určitě je to jeden z pěkných způsobů ozdobení velikonočního stolu. Jaké je vlastně tradiční velikonoční pečivo? Připravuje se sladké i slané. Mezi sladké patří především velikonoční beránek, toho můžete zajisté připravit i podle tohoto receptu. Dalším pečivem jsou jidáše, připravují se z kynutého těsta, které se vyválí na válečky a splete se do tvaru provazu. Dále je to mazanec, který se připravuje ze stejného těsta jako vánočka s tím rozdílem, že se do něj dává více vajec. Mezi slané pečivo patří plecovník a šoldry, toto pečivo však není tolik rozšířené.
Velikonoční zajíček je jednoduchý na přípravu, jediné, co je třeba, je forma zajíce, pokud ji nemáte, můžete použít jinou formu. To pak už nebude velikonoční zajíček, ale spíš velikonoční kruh. Když však budete kreativní, můžete ho dozdobit čokoládou do velikonočního stylu. Těsto má základ z tvarohu a smetany, které mu dávají lahodnou chuť. Kousky hrubě nakrájených ořechů těstu zase dodávají zajímavější strukturu. Po upečení je dobré formu hned otočit, vypouklý vrch se urovná, takže ho pak nemusíte zakrajovat. Na závěr zajíčka ozdobíme čokoládou a lentilkami, případně dalšími ozdobami.
Čas: 30 minut Množství: 1 zajíc Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 100ml smetany ke šlehání
- 200g tvarohu
- 150g cukru krystal
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50ml rostlinného oleje
- ½ prášku do pečiva
- 250g hladké mouky
- 50g lískových ořechů
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- čokoládová poleva
- lentilky na dozdobení
Tip: Jak připravit tradiční velikonoční hostinu?
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190°C, formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V kuchyňském robotu smícháme tvaroh, smetanu, cukr, vejce, vanilkový cukr a olej.
- Ořechy nahrubo nakrájíme a smícháme s moukou a práškem do pečiva, přidáme do směsi v robotu a promícháme.
- Směs nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
- Po upečení těsto posypeme trochou hladké mouky a i s formou převrátíme na pečící papír a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí vyklepneme z formy a potáhneme rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou. Dozdobit ho můžeme například lentilkami.