Recepty

Tradiční linecké cukroví

Asi těžko byste našli větší symbol Vánoc než právě linecké cukroví. Správně upečené je křehké a lahodné s lehkou máslovou chutí. Jak jsem se sama přesvědčila, nejlepší výsledek získáte jen s kvalitními surovinami. Mouku proto kupuji zásadně extra hladkou (i když stojí víc) a máslo jedině pravé. Žádné náhražky typu hera. Sice vím, že si pak budu muset tuhle dobrotu odmakat na rotopedu, ale co. Vánoce jsou jenom jednou za rok.


Co potřebujeme:
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg cukru moučka
2 žloutky
vanilkový cukr, citronová kůra
na dohotovení marmeláda a moučkový cukr

Do prosáté mouky, kterou si vysypeme na vál rozkrájíme povolené máslo. Je dobré nechat ho venku alespoň hodinku před samotným pečením. Přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Výsledkem musí být hladké, vláčné a nelepivé těsto.

Těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, ale ještě lépe přes noc. Zabalíme ho do potravinové fólie nebo alobalu, nenecháváme volně na vzduchu!

Vychlazené těsto rozválíme na plát silný zhruba 3 mm a vykrajujeme různé tvary – polovině vykrojíme střed. Já preferuji kytičky nebo hvězdičky, ale použít můžete prakticky cokoli. Moje babička nedá dopustit na srdíčka, kamarádka zase na zvonečky. Důležité je, aby se do všech tvarů pohodlně vešel vykrajovaný otvor. Když si necháte po stranách málo těsta, budou se upečené tvary lámat.

Upečeme do slabě růžova na pečícím papíru. Necháme vychladnout a přendáme do krabice vyložené ubrousky. Nebo můžeme rovnou slepovat libovolnou marmeládou. Nám nejvíc chutná jahodová, ale použít můžete i meruňkovou. Když použijete obě, budete mít na vánočním tácu krásně barevné pochutnáníčko. Před samotným servírováním ještě pocukrujte moučkovým cukrem.

TIP: Linecké můžete zdobit i rozehřátou čokoládou a posypat třeba barevnou zdobící rýží. K čokoládě nám lépe chutná meruňková nebo borůvková marmeláda 🙂

Previous ArticleNext Article