Těstoviny se sýrem – mac & cheese
Těstoviny se sýrem jsou velmi populární chutné jídlo, známé hlavně v Americe pod názvem mac & cheese.
Mac & cheese, tedy v překladu makaróny se sýrem, je jídlo velmi oblíbené v Americe a v Anglii, jsou to vlastně makaróny, u nás označované spíše jako kolínka, nebo jakékoliv jiné těstoviny, se sýrovou omáčkou. Jako sýrový základ se většinou používá kombinace několika sýrů, nejčastěji to bývá čedar. Protože ale u nás není čedar moc často používaný, zvolila jsem jako základní sýr právě eidam. Dále se často používají sýry jako je gouda nebo parmezán. Američané jsou ohledně tohoto jídla velmi kreativní a vymýšlí různé jídla, která mají základ právě v mac & cheese, například pizza, vafle, dort, řízky, zkrátka cokoliv co vás napadne za jídlo, lze ho udělat z makarónů.
Receptů na mac & cheese existuje nepřeberné množství, buď se těstoviny jen zalijí připravenou omáčkou, nebo se ještě s omáčkou nechají zapéct v troubě. My tu máme jednodušší variantu bez pečení. Omáčku tvoří směs sýrů v kombinaci s máslovým základem, který by se dal také nazvat jako bešamelová omáčka. Je totiž tvořen máslem, moukou, mlékem a kořením. Do tohoto základu se pak přidají sýry, v našem případě eidam a jakýkoli měkký sýr (žervé, tavený sýr, lučina, apod.) Po povaření omáčky zbývá pouze zalít s ní těstoviny a podávat nejlépe ještě teplé, když se sýrová omáčka krásně „táhne“.
Čas: 30 minut Množství: 5 porcí Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 1 balení makarónů nebo jiných těstovin
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce mouky
- 300g nastrouhaného sýru eidam
- 120g měkkého sýru
- 2 a půl hrnku mléka
- špetka soli
- 1 lžíce hořčice
- Pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme těstoviny a vaříme podle návodu, dokud nebudou „all dente“. Uvařené těstoviny přecedíme a necháme vychladnout.
- V druhém hrnci si na středním ohni rozehřejeme máslo. Mezitím, co se máslo rozehřívá, připravíme si do misky mouku. Když už je máslo téměř rozpuštěné, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme další 3 minuty.
- Do másla s moukou po troškách přiléváme mléko a stále mícháme, dokud nám hmota nezhoustne. Pokud máte rádi více hustou omáčkovou konzistenci, přidejte mléka méně.
- Až bude omáčka dostatečně hustá, přidáme sýry, hořčici a pepř. Dochutíme solí podle chuti a podle toho, jak slaný jsme použili sýr. Mícháme dokud se sýr zcela nerozpustí a nevznikne ucelená hmota.
- Odstavíme z plotny, smícháme s těstovinami a ihned podáváme.