Těstoviny se sýrem – mac & cheese

Těstoviny se sýrem jsou velmi populární chutné jídlo, známé hlavně v Americe pod názvem mac & cheese.

Mac & cheese, tedy v překladu makaróny se sýrem, je jídlo velmi oblíbené v Americe a v Anglii, jsou to vlastně makaróny, u nás označované spíše jako kolínka, nebo jakékoliv jiné těstoviny, se sýrovou omáčkou. Jako sýrový základ se většinou používá kombinace několika sýrů, nejčastěji to bývá čedar. Protože ale u nás není čedar moc často používaný, zvolila jsem jako základní sýr právě eidam. Dále se často používají sýry jako je gouda nebo parmezán. Američané jsou ohledně tohoto jídla velmi kreativní a vymýšlí různé jídla, která mají základ právě v mac & cheese, například pizza, vafle, dort, řízky, zkrátka cokoliv co vás napadne za jídlo, lze ho udělat z makarónů.

Receptů na mac & cheese existuje nepřeberné množství, buď se těstoviny jen zalijí připravenou omáčkou, nebo se ještě s omáčkou nechají zapéct v troubě. My tu máme jednodušší variantu bez pečení. Omáčku tvoří směs sýrů v kombinaci s máslovým základem, který by se dal také nazvat jako bešamelová omáčka. Je totiž tvořen máslem, moukou, mlékem a kořením. Do tohoto základu se pak přidají sýry, v našem případě eidam a jakýkoli měkký sýr (žervé, tavený sýr, lučina, apod.) Po povaření omáčky zbývá pouze zalít s ní těstoviny a podávat nejlépe ještě teplé, když se sýrová omáčka krásně „táhne“.

x_MG_3005

Čas: 30 minut         Množství: 5 porcí             Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 balení makarónů nebo jiných těstovin
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce mouky
  • 300g nastrouhaného sýru eidam
  • 120g měkkého sýru
  • 2 a půl hrnku mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce hořčice
  • Pepř

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme těstoviny a vaříme podle návodu, dokud nebudou „all dente“. Uvařené těstoviny přecedíme a necháme vychladnout.
  2. V druhém hrnci si na středním ohni rozehřejeme máslo. Mezitím, co se máslo rozehřívá, připravíme si do misky mouku. Když už je máslo téměř rozpuštěné, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme další 3 minuty.
  3. Do másla s moukou po troškách přiléváme mléko a stále mícháme, dokud nám hmota nezhoustne. Pokud máte rádi více hustou omáčkovou konzistenci, přidejte mléka méně.
  4. Až bude omáčka dostatečně hustá, přidáme sýry, hořčici a pepř. Dochutíme solí podle chuti a podle toho, jak slaný jsme použili sýr. Mícháme dokud se sýr zcela nerozpustí a nevznikne ucelená hmota.
  5. Odstavíme z plotny, smícháme s těstovinami a ihned podáváme.

x_MG_3004

x_MG_3003

x_MG_3013