Sušenky z arašídového másla

Pro všechny milovníky arašídů a arašídového másla tu mám lahodné sušenky z arašídového másla. Jejich příprava je snadná a sotva co je upečete, jen se po nich zapráší.

Na začátek trochu historie sušenek. V Americe se pro sušenky používá název cookies, který je dnes používaný i u nás. Slovo cookies pochází z holandského slova koekie, což znamená v překladu malá sušenka. Toto slovo se začalo používat v americké angličtině poté, co holandští osadníci přišli na začátku 17. století do tehdejšího Nového Nizozemí. Historie sušenek však sahá až do dávné minulosti a je úzce spjata s historií pečení jako takového. Díky jejich malým rozměrům byly vhodné jako svačinka na cesty, tehdy ale nebyly tak sladké, jako dnes. Sušenky se objevily nejdříve v Persii, hned, jak se začal cukr používat jako běžná surovina. Po dobytí Španělska se rozšířily do celé Evropy. Ve 14. století již byly známé napříč Evropou ve všech sociálních vrstvách, od královských rodin až po vesničany. Při objevování nových krajin se pak rozšířily z Evropy do celého světa.

Sušenek existuje celá řada druhů, v průmyslové výrobě sušenky zastupují 40% z trvanlivého pečiva. Sušenky, stejně jako vše ostatní, jsou ale nejlepší domácí, upečené s láskou. Domácí sušenky jsou obvykle kulaté s kousky čokolády. Mohou mít také tvar obdélníku, když upečete placku těsta a až poté ji nakrájíte na malé sušenky.

x_MG_2898

Vzhledem k tomu, že miluji arašídové máslo pro jeho výjimečnou chuť, rozhodla jsem se připravit sušenky z arašídového másla. Při přípravě těsta sice nestačí pouze smíchat suroviny, přesto je příprava poměrně snadná. Nejprve je třeba si rozehřát máslo s cukrem v hrnci a poté vmíchat arašídové máslo a později ještě vejce. V druhé míse smícháme suché suroviny, vmícháme do nich máslovou hmotu, rozprostřeme na plech, upečeme a nakrájíme. Sušenky jsou výborné na chuť, takže se ani nenadáte a za chvíli všechny zmizí ze stolu.

Čas: 40 minut    Množství: 1 plech            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • ½ hrnku másla
  • 2 hrnky cukru krystal
  • ½ hrnku arašídového másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 a půl hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku na pečení
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 50g čokolády na pečení

Postup:

  1. Necháme troubu zahřát na 180°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  2. V malém hrnci na středním stupni rozpustíme máslo. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hmotu přelijeme do mísy a vmícháme arašídové máslo. Necháme vychladnout.
  3. Ve velké míse smícháme mouku, prášek na pečení, jedlou sodu a sůl.
  4. Do máslové směsi přidáme po jednom vejce a vždy důkladně promícháme. Tuto směs přidáme do mísy s moukou a nakonec přidáme najemno nasekanou čokoládu.
  5. Hmotu nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme, případně z těsta tvoříme kulaté sušenky. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25-30 minut.
  6. Po upečení a vychladnutí nakrájíme na malé kostečky a můžeme sníst. 🙂

x_MG_2889

x_MG_2891

x_MG_2912

Diskuze je uzavřena.