Sporáky – Tradiční spotřebič v moderním kabátku
Moderní kuchyňské spotřebiče lze dnes spatřit v mnoha různých provedeních, takže si na své přijde úplně každý. Ať už si potrpíte na extravaganci, eleganci, retro styl, vintage, moderní design. Na trhu je nepřeberné množství značek, tvarů, barev, kvality. Ovšem velké domácí spotřebiče se vyplatí vybírat chytře. V tomto článku se zaměříme na sporáky.
Ty plynové jsou ihned rozpálené, indukční a sklokeramické se dobře obsluhují a čistí. Kombinované sporáky mají rovnou i gril či horký vzduch. Tak který sporák si vybrat? To záleží především na tom, zda máte do bytu zaveden plyn a zda vám vnitřní rozvody elektřiny umožňují připojení elektrického sporáku. Rovněž na vašich představách, co vše od sporáku očekáváte. Mimo typu, velikosti, designu je to i hospodárnost a funkce, které umožňuje.
Plynový, elektrický či kombinovaný sporák?
Plynová varianta má varnou desku, pečící troubu a někdy i gril (vše na plyn). K výhodám plynového sporáku patří snadná manipulace, levnější spotřeba, jednoduchá regulace hořáků. V plynové troubě je vedeno teplo pouze spodní částí, takže nepeče zrovna ukázkově.
Elektrické sporáky mají nejen elektrickou troubu, kterou není nutné předehřívat díky ventilátorům, ale i elektrické plotny. Pečení v této troubě je rovnoměrnější a rychlejší. Ovšem díky elektrickým plotýnkám bývají energeticky dost náročné. Je potřeba mít v bytě či domě třífázové připojení o napětí 400 V. Bonusem jsou zde možnosti více druhů ohřevu: gril nebo horký vzduch.
Tři varianty varných ploch
U plynových sporáků není příliš na výběr, mají pouze plynové hořáky. Kdežto u elektrických lze volit mezi třemi typy varných ploch: indukční, litinová nebo sklokeramická. Do každé moderní kuchyně patří i moderní kuchyňské spotřebiče. Ty nejsou pouze o tom, že budou hezky vypadat, ale především budou plnit svou funkci a nebudou energeticky příliš náročné.

Další z možností je volba kombinovaného sporáku, který nese výhody obou zmiňovaných sporáků. Tedy má plynové plotýnky (levnější vaření) a elektrickou troubu (lepší pečící vlastnosti).
Umístění sporáku
Při výběru kuchyňského spotřebiče, tedy sporáku, je rozhodující i prostorová dispozice. Volně stojící jsou v šířkách 50 cm, 55 cm, 60 cm. Bývají cenově méně náročné a jejich instalace není složitá. Nevýhodou může být vzniklá mezera mezi kuchyňskou linkou a sporákem. Není divu, že oblíbenější jsou vestavěné spotřebiče – kombinace varné desky a pečící trouby, která může být od varné desky oddělená a umístěná v jiné části kuchyně.