Zahrada

Špenát – pěstování a recepty

Špenát doputoval do Evropy v hojnější míře ve 14. století z Východu a Asie. Proslavil ho především Pepek námořník a vitamíny, které obsahuje. Pěstuje se jednoduše, sklízí se už za pár týdnů po výsevu a během roku můžete výsev opakovat. Nejvíc vitamínů si z něj užijete v čerstvém stavu, tepelnou úpravou svou hodnotu ztrácí, jako každá zelenina, ale i tak je jednou z výborných plodin s širokým využitím.

 

Druhů špenátů je více. Vhodnější na jarní výsev jsou: Previa F1, Emilia F1, novozélandský – čtyřboč, vhodné pro jarní i pro podzimní a zimní sklizeň jsou: Herkules, Matador, Monores a Misano F1. Z jara je lepší světlejší stanoviště, pokud špenát vyséváte později na jaře pro letní sklizeň, volte raději polostín nebo stinnější stanoviště. Půdu by měl mít salát kvalitní, výživnou. Výživu můžete půdě dodat dobře uleželým kompostem, nebo také dlouhodobě působícími hnojivy (superfosfát, agrosam, cererit, ledek…).
Vyséváme v březnu až květnu, pro podzimní sklizeň v červenci až září – při výsevu v září může špenát i přezimovat. Sklízíme za zhruba 6 až 8 týdnů od výsevu. Je třeba častěji zalévat, menšími dávkami vody.

Špenát se dá využít i jako zelené hnojivo – necháte ho vyrůst a zaryjete do půdy. Vzhledem k tomu, že rytí půdy je mnohem vhodnější na podzim (na jaře se obecně nedoporučuje), je vhodnější na zelené hnojení podzimní výsev.

Špenát obsahuje vitamíny A, E, C a K, vápník, hořčík, železo, mangan, měď, fosfor, draslík, bílkoviny. Tato zelenina neobsahuje téměř žádný tuk. Vyživuje buňky, tkáně, nervy a svaly. Ve št’ávě se nachází kyselina šťavelová, která povzbudivě působí na střevní peristaltiku – pomáhá při zácpě. Mimochodem Pepek námořník ho proslavil tak trochu omylem. Zhruba sto let se totiž v různých publikacích uváděl mylný údaj, že špenát obsahuje 30mg železa. Omyl vznikl chybou vědce, který špatně uvedl destinnou čárku někdy kolem roku 1870. Takže správně je, že špenát obsahuje 3mg železa.

Všem děkuji za recepty, které jste v krátké době dvou dnů zaslali. Do komentářů můžete psát své tipy na pěstování této plodiny, další recepty či varianty receptů. Budeme se těšit a v tuto chvíli připravuji článek o rajčatech. O pěstování a o jejich využití v kuchyni. Takže pokud máte tipy a recepty, opět můžete posílat na můj mail: ek(@)virtualdreams.cz – uvádějte jméno nebo nick, pod jakým máme recept zveřejnit, pokud máte i fotku pokrmu nebo rajčátek, posílejte taky – nebo svoji se s výsledky své pěstitelské či kulinářské šikovnosti…:)

Recepty na špenát:

Špenát s kuřecím masem a parmezánem od: Pavla38

KUŘECÍ MASO nakrájíme na nudličky osolíme, opepříme, popřípadě přídáme oblíbené koření, opečeme na pánvi. Uvaříme TĚSTOVINY, nejlépe vřetena, ale to záleží na každém. ŠPENÁT uvaříme, jak nám chutná. To vše se smíchá a na talíři se posype parmezánem. Je to rychlé a v naší rodině móóóc oblíbené jídlo. Dobrou chuť!

ŠPENÁTOVÝ NÁKYP S VEPŘOVÝM MASEM od: Jana Novotná (soleco)

30 dkg libového vepř. masa, kostku mraž. nebo cca 2 hrsti listů špenátu (ten připravíme klasicky), 6 plátků angl.slaniny, asi 3 stř. cibule, 2 stroužky česneku, 1/4 l smetany, 1/8 l mléka, 10 dkg tvrd.sýra, cca 3/4 kg brambor, olej, máslo, sůl, pepř

Vepřové maso nakrájíme na kostičky (asi 1cm), 2 minuty opečeme na oleji, osolíme a odstavíme.
Dno zapékací formy vyložíme plátky slaniny. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, oloupané brambory na plátky a vše krátce povaříme v mléce se smetanou.

Polovinu už zpracovaného špenátu  navrstvíme do formy na slaninu, na něj povařené scezené brarmbory s cibulí a česnekem a opečené maso. Zakryjeme druhou polovinou špenátu.

Smetanu s mlékem slité z brambor osolíme, opepříme, nalijeme na vrstvy ve formě, posypeme strouhaným sýrem a pomalu zapečeme. Ke konci pečení poklademe kousky másla. K posledním cca 5 minutám pečení můžeme ještě posypat nasekanou petrželkou a přidat osminky rajčat.


ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM od: Jana Novotná (soleco)

Palačinky a špenát (mraž. nebo listový) si předem připravíme klasicky a naslano.
Sterilované žampiony, sterilovaný chřest, 25-30 dkg šunky nebo šunk. salámu, 1 cibule, 1/4 l šlehačky, 2 žloutky, máslo, sůl, pepř, trochu mouky, olej

Na másle zpěníme 2 lžíce, přidáme šťávu ze steril. chřestu a žampionů a smetanu a cca 10 minut povaříme – omáčka.

Šunku (salám) a cibuli nakrájíme na kostičky, na oleji osmahneme a přidáme špenát. Osolíme, opepříme (při použití mraž. špenátu zaprášíme trochou proseté strouhanky), vše smícháme.

Do předvařené omáčky vmícháme na kousky nakrájený chřest, žampiony a 2 žloutky.

Směs se špenátem zabalíme do palačinek, které klademe do zapékací misky nebo pekáčku, polejeme omáčkou a zapékáme.

Hotové posypeme petrželkou.

Jana napsala:  Vařím ráda a špenát miluji, ostatní členové rodiny ho snědí, ale zase ne, že by se po něm utloukli. A tak ho zase nevařím tak často, ale mám 2 recepty, které chutnají i ostatním. Ingredience uvádím odhadem, při vaření to mám už "v oku".

TAJEMSTVÍ ZAPÉKACÍ MISKY od Renči (kubovky)

Ingredience:
listový špenát
mleté maso
cibule
olej
brambory
mléko
máslo
sůl, pepř, kmín, majoránka

Příprava:
1.Spařit špenát
2.Na oleji oprančit cibulku do růžova, přidat mleté maso, okořenit, podusit do měkka
3.Uvařit brambory, scedit a za pomoci másla a mléka vymíchat bramborovou kaši do hladka
4.Do zapékací mísy na dno vložit spařený špenát, další vrstva oprančeného masa s cibulkou a na vrch zakrýt bramborou kaší.
5.Zapéct v troubě 180°C až povrch bramborové kaše zrůžoví

Zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem od: Dagmar Babilonová (daja24)

Ingredience
400 g čerstvého nebo mraženého špenátu
400 g těstovin
300 g kuřecího masa
250 ml mléka 
sůl, pepř, stroužek česneku, menší cibule
250 tvrdého sýra (parmezán, eidam)
2 vejce, 2 lžičky oleje

Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Maso nakrájíme na kostičky a lehce opečeme.

Na oleji zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme špenát  a pak přilijeme mléko a  povaříme. Špenát podle potřeby dochutíme solí, pepřem a rozmačkaným česnekem.

Zapékací misku vymastíme olejem nebo jiným tukem. Na dno rozprostřeme polovinu těstovin, na ně dáme špenát a kuřecí maso a přikryjeme druhou polovinou těstovin (podle nálady můžeme udělat více vrstev). Zalijeme rozmíchanými vejci. Horní vrstvu  posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme 10-15 minut zapéct na 200°C.

Dobrou chuť

ŠPAGETY ESMERALDA od perličky

Uvařím špagety klasickým způsobem a přidám hotový špenát.

Špenát: cibulka dorůžova na másle + čajová lžička hl. mouky + rozmražený špenát + sůl + pepř + česnek 2 stroužky nastrouhat najemno a vajíčko – krátce provařit a smíchat se špagetama, sypeme nastruhanou nivou. Když je čerstvý špenát, jen ho lehce překrájím a postupuji stejně jako u mraženého. Je to moc dobré a všem nám to chutná. Už nezbývá jen vám popřát dobrou chuť. 


Špenát – základní příprava
od autorky článku

Pro ty, co špenát ještě nikdy nedělali tu mám i jeden osobně vyzkoušený recept na jednoduchou přípravu:

Jednu cibuli nakrájíte na drobné kousky, zpěníte na oleji = osmahnete do růžova. Nasypete špenát, čerstvý nebo zmražený. Dolijete trochu vody a krátce povaříte. Čím méně, tím lépe. Osobně zmražený špenát nechám v hrnci jen rozmrznout a vaří se ani ne minutu, jen aby byl horký. Ze zmražených špenátů máme nejraději špenát se smetanou a k němu brambory a buď vajíčko (smažené nebo vařené), nebo párek, či uvařené vepřové maso. Špenát se solí až na konci, po uvaření, jen si ho dochutíte. Cibule si do něj můžete dát také podle chuti, kdo cibuli miluje, dá si tam velkou. Kdo má rád řidší špenát, přidá víc vody, my vody dáváme opravdu jen malinko, aby se nepřipaloval a byl hustší – při rozmražování, ještě vody přibude. Zmražený špenát k cibulce přidejte ještě zmrzlý. Obecně zeleninu před vařením, smažením záměrně nerozmražujte.

A pár zahraničních receptů – fotografie i recepty jsou madein zahraniční net

Špenát – základ s pepřem a solí

2 lžíce, olivového oleje, drcený česnek (čajová lžička), 1 cibule na drobno, 12 opraných špenátových listů, sůl, čerstvě mletý pepř

Olej středně rozpálíme na velké pánvi (aby lehce probublával), cibuli a česnek zpěníme v oleji po 2 minuty (to znamená, nesmažit na prudko). Přidáme špenátové listy – neustále je prohazujeme kleštěmi, aby jen tak v pánvi neležely. Jakmile špenát v pánvi zvadne, odstraníme vše z ohně, dochutíme pepřem a solí a podáváme.

Špenátová polévka – ideální v létě, studená

5 šálků špenátových listů
1 šálek vody
1/3 šálku mléka
pár kešu oříšků
1 velký stroužek česneku
1/4 čajové lžičky mořské soli
1/4 čajové lžičky mletého pepře

Vodu, mléko, kešu oříšky a polovinu špenátových listů vložíme do mixéru a namixujeme. Pak přidáme nasekaný česnek, sůl, pepř a zbylý špenát a opět dobře rozmixujeme. Dáme vychladit do ledničky. Vydržet by v ní měla polévka bez problému dva dny. Podávat ji můžeme buď vychlazenou z ledničky nebo nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Špenát ve smetanové omáčce

300 – 400g špenátu
200g 30 až 35% tučné smetany
100g měkkého sýru
sůl

Omytý špenát, zbavený tvrdých stonků, nakrájejte na menší kousky. V hrnci podlijte smetanou a přiveďte k varu. Přidejte sůl. Listy promíchejte, přikryjte a vařte 10 minut, za občasného míchání. Sýr nastrouhejte na větším struhadle. Špenát podávejte horký, posypejte sýrem.

Špenátový salát

4 šálky špenátu
1/2 středně velké červené cibule, nakrájené na proužky

Zálivka:
4 silné plátky slaniny, nakrájené na kousky
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce sherry octa
1 lžíce dijonské hořcice

Obloha – vajíčko natvrdo uvařené, jemně nasekané

Listy špenátu promícháme s cibulí. Na pánvi osmahneme olej a slaninu do zlatova. Pánev sejmeme z plotny a domícháme hořčici a ocet a směsí zalijeme španát. Listy rychle promícháme a nakonec dozdobíme vajíčkem.Salát můžete podávat jako samostatné jídlo nebo například ke grilovanému kuřátku.

Previous ArticleNext Article