Recepty

Řízky rošťáci

Tenhle recept používám pro návštěvy, které mi nehodlají upřesnit termín a konání přepadové akce komentují pouze slovy: „My se někdy tento týden stavíme.“. V původním receptu totiž stálo, že se nemáme bát nechat maso naložené i 5 – 7 dní. No, přiznám se, že to už se opravdu trochu bojím, ale mám vyzkoušené 4 dny a rozhodně to nebylo na škodu.


Suroviny:
4 – 6 řízků nejlépe z vepřové krkovičky nebo kuřecího stehna,
2 celá vejce,
2 vrchovaté lžíce Solamylu,
2 stroužky česneku,
lžíce worchestru,
lžíce maggi,
2 lžíce hořčice (plnotučné, já miluju dijonskou),
sůl,
pepř,
tuk na smažení.

Řízky naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Připravíme si marinádu – vejce, solamyl, hořčici, utřený česnek, maggi a worchester promícháme. Do této směsi postupně řízky namáčíme z obou stran, misku uzavřeme a necháme v ledničce odležet nejlépe 48 hodin.

Řízky pečeme dozlatova pod pokličkou na rozpáleném tuku – cca 4 minuty z každé strany, servírujeme s hranolkami, bramborem a tatarkou, ale také třeba jen s pečivem a zeleninovým salátem.

Z mladické nerozvážnosti jsem kdysi zkusila takhle naložené řízky hodit i na gril a bylo to … f i a s k o, protože se marináda přilepila na rošt, takže tenhle experiment rozhodně nedoporučuji.

Previous ArticleNext Article