Recept na pravé italské rizoto
V Čechách jsme si zvykli říkat rizoto všemu, co se vaří z rýže, zeleniny a případně i masa. Od pravého italského rizota, které možná kdysi bylo originálním podkladem pro kulinářské výtvory našich kuchařů, se ale liší nejen ve vzhledu, ale i v chuti a způsobu přípravy.
Především je nutné si vysvětlit, že ne každá rýže je pro přípravu rizota vhodná. Ta správná je kulatozrnná, její zrníčka jsou obalená škrobem, který se během vaření rozpustí a spojí suroviny v krémově konzistentní pokrm. Z těch nejlepších odrůd jmenujme Arborio, Vialone Nano či Carnaroli.
Rizoto s houbami podle Emanuele Ridiho
Když pravé italské rizoto, tak podle nejznámějšího italského kuchaře u nás. Co na houbové rizoto neboli Risotto con funghi budete potřebovat?
Suroviny:
- 150 g másla
- 100 ml oleje
- 1 menší cibule
- 320 g rýže Carnaroli
- 200 ml suchého bílého vína
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- mořská sůl dle chuti
- zeleninový vývar dle potřeby
- 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
- hrst nasekané petrželové natě
Začněte tím, že si houby namočíte nejméně 30 minut před přípravou. V hrnci si na rozpustěném másle s trochou olivového oleje na mírném ohni zpěníte oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli. Přisypete rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Potom zalijete vínem, chvíli povaříte, aby vyprchal alkohol a přidáte houby a podle potřeby zeleninový vývar. Duste na mírném ohni asi 20 minut. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Poté přidáme kousek másla pro zjemnění, strouhaný parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Rizoto bude díky sýru krémovité. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
Tip na závěr: Na přípravu rizota rýži nepropírejte, abyste ji nezbavili škrobu. Při přípravě rizota je pak důležité stálé míchání. Z rýže, která se nemíchá, může sice vzniknout chutný pokrm, ale nikdy to nebude pravé italské risotto.