Recept na meruňkovou marmeládu

Nastal čas meruněk, oblíbeného letního ovoce plného vitamínů a důležitých stopových látek. Meruňky jsou velmi zdravé ovoce, například draslík v nich obsažený pomáhá regulovat srdeční činnost, kyselina listová snižuje riziko demence a další látky působí jako účinné antioxidanty, takže zpomalují stárnutí.

Meruňky mají mnoho možností využití v kuchyni, mezi nejoblíbenější patří meruňkové marmelády.

Příprava meruňkové marmelády

Na přípravu meruňkové marmelády se nejvíce hodí sladké přezrálé plody, ty poznáme tak, že jsou měkké, nikoli ovšem nahnilé.

Ingredience

  • 3 kg meruněk
  • cca 2 500 g cukr krystal

Postup

Na marmeládu si připravte přezrálé, ale nepoškozené meruňky, které omyjete a vypeckujete. Pokud mají plody kazy, tak je vyřízněte. Meruňky nakrájejte na menší kousky a před rozmixováním je přesně odvažte. Následně je rozmixujte do hladka. Díky rozmixování nemusíte meruňky loupat.

Tip: Pokud máte v marmeládě rádi kousky ovoce, můžete si meruňky jen pokrájet na menší kousky.

Rozmixovanou meruňkovou směs přelijte do hrnce a dejte vařit za stálého míchání na nejvyšší teplotu. Když se objeví pěna je čas snížit teplotu na minimum, přisypat cukr a pořádně promíchat. Cukru by měl být přibližně 800 až 1000 gramů na 1 kg nakrájených meruněk, ovšem je lepší směs ochutnat a ujistit se, zda směs není přiliš sladká či naopak. Směs s meruňkami vařte na nejnižším plameni až do vámi požadované hustoty marmelády.

Test marmelády: Odeberte trochu marmelády na talířek a nechte pár minut chladnout. Uprostřed udělejte vařečkou cestičku. Talířek s meruňkovou marmeládou dejte na pár minut do lednice a pokud se marmeláda neslévá dohromady a zůstává oddělená je hotová.

Meruňkovou marmeládu plňte horkou do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic asi 2 cm pod okraj. Naplněné sklenice uzavřete víčky a obraťte na 5 minut nahoru dnem, aby se víčka dobře přichytila. Poté sklenice obraťte zpět a nechte ležet stranou do úplného vychladnutí.