Recept na koblihy

Kupovaná kobliha nikdy nebude chutnat stejně tak dobře, jako doma připravená z kvalitních surovin. Mezi nejlepší koblihy u nás patří takzvané masopustní.

Masopust je lidová tradice a mezi ně neodmyslitelně patří již zmiňované masopustní koblížky. Zkuste si je udělat podle následujícího tradičního receptu.

Masopustní koblihy

Co budete potřebovat

Kvásek:

  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 20 g cukru

Těsto:

  • 3 žloutky
  • 40 másla
  • 30 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 špetky soli
  • z půlky citronu kůra a šťáva
  • 2 lžíce rumu
  • mléko na zadělání cca 200 ml

Náplň:

  • 250 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Nejprve si připravíte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte připravený cukr a zamíchejte. Než vám kvásek vyběhne, utřete žloutky s máslem a cukrem, následně přidejte hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, kůru i šťávu z citronu a nakonec rum. Poté k tomu přilijte připravený kvásek, vlažné mléko a zadělejte těsto. Mělo by být polotuhé, lehké a hladké, které se nechytá na stěny mísy. Hotové těsto přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout nejméně hodinu. Těsto byste měli během kynutí alespoň jednou promíchat.

Než těsto dostatečně nakyne, máte čas smíchat povidla s rumem a připravit si vál, na němž budete koblihy připravovat

Z vykynutého těsta si vypracujte silnější válečky a odkrojujete stejné kousky, tak abyste měli přibližně stejně velké koblížky. Ty pak naplňte připravenou povidlovou náplní. Koblihy zabalte a nechte je přibližně ještě deset minut kynout.

Smažit můžete v domácí fritéze nebo větším hrnci s dostatečným množstvím oleje.Smažíte z obou stran a to do zlatova. Osmažené dejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk a před podáváním koblihy pocukrujte.