Pikantní kuře se sezamem

Na tento recept je sice potřeba více surovin, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Výsledkem bude skvělé maso s pikantní omáčkou, které nikdo neodolá.

 

V tomto receptu jsem se nechala inspirovat trochu indickým jídlem, ale také americkou kuchyní. Za poměrně málo času lze připravit velké množství pokrmu skvělé vůně a chuti. Hlavním cílem bylo připravit pikantní omáčku, výslednou pálivost pak ovlivní množství chilli a česnek, takže kdo má rád pikantní jídla, může těchto surovin přidat více.

Základní surovinou je kuře, na vegetariánskou verzi lze použít také sójové kostky, které je ale třeba si předpřipravit dle návodu. Kuře je třeba dát nejprve do marinády. Marináda je jednoduchá, kuřecí maso (ideálně prsní řízky, ale mohou být i například odřezky) si nakrájíme na malé kousky nebo nudličky a jednoduše smícháme se všemi surovinami na marinádu. V míse přikryté folií necháme maso aspoň 30 minut marinovat v lednici. Mezitím, co se maso marinuje, si můžeme připravit omáčku. Ocet a cukr spolu vytvoří krásně sladkokyselou směs a chilli s česnekem dodají omáčce pikantní chuť. Smícháním ingrediencí vznikne poměrně tekutá směs, která se omáčce nepodobá ani vzdáleně, ale nebojte, omáčku budeme dále vařit a díky tomu krásně zhoustne. Teď si ale omáčku odložíme a vrátíme se zpět k masu. To si zprudka osmažíme na pánvi, není třeba přidávat tuk, protože už je obsažený v marinádě. Až bude maso hotové, přendáme ho do čisté mísy a necháme vychladnout. Nakrájíme si na malé kousky cibulku a papriku a spolu s hrstí sezamu přimícháme k masu. Teď se vrátíme zpět k omáčce, kterou si v hrnci přivedeme k varu (lze použít i pánev, na které jsme smažili maso), omáčku stále mícháme, dokud nezhoustne na požadovanou hustotu, poté odstavíme z plotny a zalijeme jí dle chuti maso. Podáváme ideálně ihned, ale je to dobré i na druhý den. Jako příloha je vhodná rýže nebo zeleninový salát.

x_MG_4768

Čas: 60 minut         Množství: 4 porce            Náročnost: střední

Potřebujeme:

Marináda

  • 500g kuřecího masa bez kosti
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce červeného vína
  • 2 lžíce vody
  • ¼ lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička rostlinného oleje

Omáčka

  • ¼ hrnku vody
  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • ¼ hrnku jablečného octa
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 3 stroužky česneku

Dohotovení

  • hrst sezamových semínek
  • 1 jarní cibulka
  • ½ červené papriky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nakrájíme kuře na malé kousky a smícháme s marinádou. Necháme marinovat v ledničce alespoň 30 minut.
  2. Kuře zprudka osmahneme a necháme vychladnout.
  3. Smícháme všechny ingredience na omáčku, stroužky česneku rozmačkáme a přimícháme.
  4. Směs na omáčku přivedeme v hrnci varu, za stálého míchání necháme zhoustnout.
  5. Omáčkou zalijeme maso, přidáme cibulku a papriku nakrájené na malé kousky a nakonec hrst sezamových semínek.

Podávat můžeme ihned, například s rýží nebo salátem.

x_MG_4755

x_MG_4760

x_MG_4767