Není větrník jako větrník. 4 tipy, jak tento úžasný zákusek vylepšit

Málokdo ví, že větrník, tedy moučník z odpalovaného těsta, datuje svůj původ v 16. století. A přestože má řada z nás z odpalovaného těsta respekt, příprava větrníků není zase až tak složitá. Je ovšem náročnější na čas.

Klasický větrník je kombinací odpalovaného těsta, vanilkového krému, karamelové šlehačky a karamelové polevy. Aby byl výsledek opravdu skvělý, je třeba připravit si karamelovou šlehačku den předem a nechat ji přes noc pořádně vychladit. Jen tak se dobře ušlehá a výsledek bude krásně nadýchaný. Máme pro vás několik dalších tipů, jak větrník vylepšit, aby se vám v základní verzi nepřejedl a byl pokaždé neodolatelným zážitkem.

1. Tajemství skvělého větrníku je v správně upečeném korpusu

Odpalované těsto vkládáme do trouby ve chvíli, kdy je opravdu hodně vyhřátá (až na 220 °C). Větrníčky zprudka pečeme asi 7 minut – těsto nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna do zlatova. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme asi 10 minut “dosušit”. Takové větrníčky zůstanou nafouklé a uvnitř budou dost propečené.

2. Žádný pudink, ale cukrářský krém

Dnes už si téměř každý zjednodušuje práci a vanilkový krém připravuje z pudinku. Když si ale dáte tu práci a připravíte poctivý cukrářský krém, výsledek je nesrovnatelně lepší. Cukrářský krém se připravuje ze žloutků, cukru, mléka a mouky (případně mouka a škrob v poměru 1:1). Tajným tipem je pravá vanilka nebo vanilkový extrakt. 

3. I odlehčený větrník je skvělý

Řekněme si narovinu, že klasický větrník je doslova kalorickou bombou. Proto si ho dopřejeme jen zcela výjimečně. Pokud ale nahradíte část šlehačky krémem z mascarpone a ozdobíte ho drobným ovocem (jahody, borůvky, maliny…), může se na vašem jídelníčku objevit častěji.

4. Větrník jako óda na čokoládu

Jste na čokoládě skoro závislí? Pak i větrník si můžete upravit tak, aby v něm kakao a čokoláda hrály hlavní roli. Místo vanilkové šlehačky použijte šlehačku kávovou a místo karamelové pařížskou šlehačku. Větrník pak nebude mít karamelovou nebo fondánovou polevu, ale čokoládovou ganache.