Košíčky Baylees

Delikátní, lahodné, elegantní, osvěžující… těmito, ale i dalšími přívlastky by se daly nazvat košíčky Baylees. Recept zkrátka nadchne svou chutí, vzhledem i jednoduchostí.

Tento recept budete marně hledat kdekoliv jinde, jedná se totiž o recept jedné mojí kamarádky. Název by vás mohl mylně zavádět k likéru Baileys, ale nenechte se zmást, protože s tímto likérem vůbec nemají nic společného. Název vznikl podle autorčiny přezdívky – Baylee. Ta měla za úkol, v rámci studia oboru cukrář, vytvořit závěrečnou odbornou práci, jejíž součástí bylo vymyslet vlastní originální výrobek na dané téma, které bylo v tomto případě Pevná těsta. Úkol nebyl nikterak jednoduchý, mimo to, že výrobek musel být výborný jak chuťově, tak vzhledově, kladly se i další požadavky, jako je přesná váha samotného výrobku, ale i jednotlivých surovin, dobré nutriční vlastnosti a zároveň i přijatelná cena pro potencionálního zákazníka. Samozřejmostí byla příprava tohoto výrobku ve vlastních prostorách a následné předvedení výrobku před hodnotitelskou komisi. Také bylo třeba vypracovat práci na dané téma, včetně složitých schémat a také kalkulačního vzorce, který (pro někoho, kdo není účetní či ekonom) nebyl vůbec nic jednoduchého. Já sama jsem se tohoto procesu účastnila jako jakási poradkyně, fotografka a pomocnice. I přes všechna úskalí se práce zdárně vydařila a nakonec byla hodnocena jako výborné.

Image00004

Co jsou tyto košíčky vlastně zač? Jak už jsem napověděla, jsou tvořeny z pevného těsta. Pro neodborníky, je to těsto pevné a vláčné, patří sem i například známé linecké těsto. Košíčky nejsou přímo z lineckého těsta, složením jsou sice podobné, ale jejich chuť je značně ovlivněna přísadou vlašských ořechů. Další složkou je krém, který byl vytvořen na základě krému používaném k Red velvet, tedy krému z krémových sýrů typu mascarpone. Další složkou je ovoce, to můžete zvolit dle chuti a možností, nejlepší je samozřejmě čerstvé ovoce. V tomto receptu je použito mražené ovoce, protože byl připravován v zimním období. Konkrétně byly použity maliny a ostružiny, jak můžete vidět na obrázku. Tato kombinace je k těmto košíčkům přímo ideální a proto bych ji jen doporučila. Samozřejmě můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi.

Jak si můžete všimnout, dezert je dozdoben motýlem z čokolády. Ať už vypadá sebevíc složitě, když si ho zkusíte připravit, zjistíte, že to není až tak složité. Stačí si vytisknout nebo nakreslit šablonu, přes ni dát pečící papír a podle šablony nastříkat rozteklou čokoládu, připravenou ve vodní lázni, pomocí zdobícího sáčku s úzkou zdobičkou. Pokud chcete mít tvarované motýly, nastříkejte nejprve křídla a nechte je zaschnout, poté nastříkejte tělo a pečící papír opatrně vložte doprostřed rozevřené knihy, po zaschnutí bude motýl držet tvar.

Image00002

Čas: 120 minut         Množství: 10 košíčků            Náročnost: střední

Ingredience:

Křehké těsto

  • 133g hladké mouky
  • 23g žloutků
  • 67g másla
  • 27g cukru krystal
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • 33g mletých vlašských ořechů
  • špetka skořice
  • polohrubá mouka na vysypání

Krém

  • 53g Žervé bez příchuti
  • 100g Mascarpone
  • 1 čajová lžička vanilkového aroma
  • 53g moučkového cukru
  • 67ml smetany ke šlehání

+ ovoce na dozdobení

Postup:

  1. Ve větší míse smícháme prosátou hladkou mouku, cukr krystal, změklé máslo, mleté vlašské ořechy, skořici a žloutky. Směs propracujeme do podoby drobenky.
  2. K drobence přidáme postupně polotučné mléko a zpracujeme na hladké těsto. V případě potřeby přidáme více či méně mléka.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v ledničce.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C. Připravíme si 10 forem na košíčky a vysypeme je polohrubou moukou.
  5. Odležené těsto si rozdělíme na 10 kuliček o hmotnosti asi 29 gramů, které poté vytvarujeme do forem. Náročnější kuchařky si mohou z části těsta vytvořit copánek, který bude zdobit vrchní část košíčku.
  6. Vytvarované košíčky propíchneme na dnu vidličkou a pečeme dozlatova asi 15 minut. Necháme vychladnout a poté opatrně vyklepneme z forem.
  7. V míse vyšleháme oba sýry, Žervé i Mascarpone, poté přidáme vanilkové aroma a prosátý moučkový cukr. Chvíli prošleháme a nakonec zašleháme studenou šlehačku.
  8. Krém si dáme do zdobícího sáčku a nastříkáme ho na košíčky. Košíček ozdobíme ovocem, případně ještě dozdobíme trochou krému.

Košíčky můžeme ihned podávat, ale je lepší je chvíli nechat vychladnout. Kvůli použité šlehačce mají krátkou trvanlivost, pouze pár dní. Jsou ale tak dobré, že nevydrží ani do druhého dne.

x_MG_3319 x_MG_3320 x_MG_3600 x_MG_3605x_MG_3341x_MG_3330x_MG_3625Image00003

Diskuze je uzavřena.