Recepty

Koláč s tvarohem

Když jsem jej zkoušela poprvé, do druhého dne nevydržel. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ale výsledek skvostný. Můžete péct tmavou variantu (s kakaem) nebo světlou, obě jsou výtečné. Klidně můžete kakaem obarvit jen jedno „patro“, koláč bude vypadat zajímavě. Do náplně si přidejte, co vám nejvíce chutná. U nás jsou to rozinky, brusinky, kandované jahody… A pokud by vám stejně vydržel do druhého dne, nezoufejte, bude vláčný dál…

Těsto
2 hrnky polohrubé mouky
1 prdopeč
1 hrnek cukru
½ hrnku oleje
½ hrnku vlažné vody
1 vejce
kakao (asi 4 lžíce)
dle potřeby mléko

Náplň
2 polotučné tvarohy
2 vejce
1 vanilkový cukr
cukru podle chuti
mléko dle potřeby (množství závisí na suchosti tvarohu, náplň musí být řidší)
případně rozinky, brusinky, červené (bobulové) kandované ovoce, citrónová kůra, rum… prostě co vám chutná. Nicméně koláč se bez toho klidně obejde.

Nejdříve si připravte náplň – pouhým smícháním ingrediencí. Náplň by měla téct, aby se snadno rozprostřela na těsto.
Pak vypracujte těsto – opět pouhým smícháním surovin a opět by mělo být řidší.
2/3 těsta vylijte do hlubokého vymazaného a vysypaného plechu. Na těsto navrstvěte náplň, pokud si nebudete jistí, že se vám podaří ji rozlít rovnoměrně, použijte lžíci či naběračku.
Na náplň pak stejným způsobem navrstvěte zbylé těsto. Pokud nebude po celé ploše, nic se neděje, tvarohová náplň klidně může vykukovat.
Koláč se peče v předehřáté troubě asi 35 minut.
A chutná studený i teplý 🙂

první vrstva
tvarohová náplň
poslední vrstva

verze s kakaem
světlá verze s kandovaným ovocem
Previous ArticleNext Article