Každou ženu potěší pořádná kytice voňavých květů. Kde kdo je má jako dekoraci ve svém bytě i na zahradě. Ale věděli jste, že některé květy jsou i součástí receptů a patří mezi oblíbené suroviny, a to nejen díky vzhledu, ale i chuti?
Napadla vás myšlenka, že byste nějaký ten květ ochutnali? Tak to se vám jistě bude hodit pár rad o tom, které květy jsou vhodné pro zařazení k jídelníčku. Receptů s květy na internetu najdete mnoho, stačí si jen vybrat.
Sběr květů
Pro začátek je dobré vědět s jistotou co vlastně sbíráte, kdy květy sbírat a dát si pozor na to, aby byly pěstované bez pesticidů. Při sběru květů vybírejte jen takové, které nemají povadlé okvětní lístky, nejsou vybledlé a uzavřené. Květy by měly být rozevřené, abyste si je mohli dostatečně prohlédnout.
Jaké květy můžete ochutnat
- Levandule je oblíbená pro svou sladkou květinovou vůni i chuť. Je vhodná do ovocných salátů, dále se hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě i ke skleničce šampaňského.
- Bez černý – jeho květy se nejčastěji sbírají na výrobu vynikajícího sirupu, zralé plody pak na výrobu marmelády. Je na čase vyzkoušet bezový květ obalovaný v palačinkovém těstě. Jistě si pochutnáte.
- Růže je známá jako jedlá ozdoba, vypadá krásné a úžasně voní. Okvětní lístky růže se hodí do ovocných sorbetů, salátů, poslouží i jako dekorace ovocných drinků.
- Failka, jarní květina žádaná díky sladké a výrazné chuti. Využívá se do salátů, dezertů,je dobrá ke zmrzlině a používá se i jako kandovaná. Oblíbené jsou také fialky zmrazené v kostce ledu.
- Pampeliška a sedmikráska jsou základem každého jarního salátu a polévky. Květy pampelišek jsou lahodné opražené na másle.
- Měsíček nemusíte jen pít jako čaj, vyzkoušejte ho v bílém jogurtu, koláči, nebo v rýži.
Které květiny na talíř nepatří
Přece jen jsou květy, které si rozhodně k obědu ani k večeři nedávejte. Mohlo by dojít k zažívacím potížím. Z nejznámějších jmenujme:
- rododendron
- azalka
- narcis
- lobelka
- šalvěj
- verbena
- oleandr