Jedlé květy

Každou ženu potěší pořádná kytice voňavých květů. Kde kdo je má jako dekoraci ve svém bytě i na zahradě. Ale věděli jste, že některé květy jsou i součástí receptů a patří mezi oblíbené suroviny, a to nejen díky vzhledu, ale i chuti?

Napadla vás myšlenka, že byste nějaký ten květ ochutnali? Tak to se vám jistě bude hodit pár rad o tom, které květy jsou vhodné pro zařazení k jídelníčku. Receptů s květy na internetu najdete mnoho, stačí si jen vybrat.

Sběr květů

Pro začátek je dobré vědět s jistotou co vlastně sbíráte, kdy květy sbírat a dát si pozor na to, aby byly pěstované bez pesticidů. Při sběru květů vybírejte jen takové, které  nemají povadlé okvětní lístky, nejsou vybledlé a uzavřené. Květy by měly být rozevřené, abyste si je mohli dostatečně prohlédnout.

Jaké květy můžete ochutnat

  • Levandule je oblíbená pro svou sladkou květinovou vůni i chuť. Je vhodná do ovocných salátů, dále se hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě i ke skleničce šampaňského.
  • Bez černý – jeho květy se nejčastěji sbírají na výrobu vynikajícího sirupu, zralé plody pak na výrobu marmelády. Je na čase vyzkoušet bezový květ obalovaný v palačinkovém těstě. Jistě si pochutnáte.
  • Růže je známá jako jedlá ozdoba, vypadá krásné a úžasně voní. Okvětní lístky růže se hodí do ovocných sorbetů, salátů, poslouží i jako dekorace ovocných drinků.
  • Failka, jarní květina žádaná díky sladké a výrazné chuti. Využívá se do salátů, dezertů,je dobrá ke zmrzlině a používá se i jako kandovaná. Oblíbené jsou také fialky zmrazené v kostce ledu.
  • Pampeliška a sedmikráska jsou základem každého jarního salátu a polévky. Květy pampelišek jsou lahodné opražené na másle.
  • Měsíček nemusíte  jen pít jako čaj, vyzkoušejte ho v bílém jogurtu, koláči, nebo v rýži.

Které květiny na talíř nepatří

Přece jen jsou květy, které si rozhodně k obědu ani k večeři nedávejte. Mohlo by dojít k zažívacím potížím. Z nejznámějších jmenujme:

  • rododendron
  • azalka
  • narcis
  • lobelka
  • šalvěj
  • verbena
  • oleandr