Jak vybrat digestoř

Digestoř je neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, pokud nechcete mít zrovna i během zimy při vaření okno dokořán. V kuchyni má své nezastupitelné místo nejen, coby pomocník a pohlcovač par, ale vizuální záležitost. Pokud by páry z vaření nebyly odvětrávány, dočkali bychom se v krátkém čase plísně. Při výběru digestoře se zaměříme především na výkon, hlučnost, způsobu ukotvení, typu a vzhledu.

Digestoř a jejich rozdelění

Odsávače par chcete-li digestoře, dělíme na komínové, rohové, podvěsné (tedy zavěšené pod kuchyňskou skřínkou), zabudované do skřínky – pracovní desky či stropu, rustikální, ostrůvkové, lustrové spouštěcí a další. Jak je vidět, jejich výběr je opravdu pestrý a nabízí velké možnosti do malých i větších otevřených prostorů.

Před výběrem vhodné digestoře je rozhodující nejen umístění varné desky, ale i celková velikost kuchyně. Je-li kuchyňka menší, vystačí odsavač par s menším výkonem motoru. Naproti tomu velká kuchyně potřebuje výkonnější zařízení. Podobně je tomu tak i v případě, že máme kuchyň spojenou s dalším prostorem, jako je jídelna či obývák.

Způsob odvětrávání

Tento fakt závisí na konstrukčních možnostech domu. K nejúčinnějším digestořím patří odtahové – při odtahu prochází páry a pachy tukovým filtrem a jsou odtahovým potrubím odváděny ven. Je to výhodné i cenově.

Další možností je recirkulace, tu volíme v případě, že nelze použít odtahový systém. Princip je zde snadný – nasávaný vzduch je veden přes tukový a pachový filtr a znovu se vrací zpět do místnosti.

Hlučnost a síla motoru

U výběru digestoře je potřeba brát v potaz i jeho energetickou náročnost a hlučnost. Určitě netoužíte, aby vám během vaření odsávač hučel, jako helikoptéra. U lacinějších digestoří je nutné počítat s vyšší hlučností a rovněž s vyšší energetickou náročností. I tady platí známé pořekadlo: za málo peněz, méně muziky.