Jak upéct třešňovou bublaninu

K začátku léta patří úroda třešní a k třešním neodmyslitelně patří bublanina. Některé rodiny mají svůj recept, který se dědí po generace, vy možná ten svůj teprve hledáte. Jeden zaručený vám dnes nabízíme i my.

Třešně jsou vyhledávaným ovocem mimo jiné pro obsah jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B, pomáhají účinně při zánětech, paradentóze a artritidě. Třešně také dovedou snižovat močovinu a odsunovat onemocnění dnou, zároveň pomáhají zpevňovat vazivo.

Jemná bublanina s třešněmi

Na tento tradiční moučník budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 dl mléka
  • 2 dl oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • třešně
  • tuk a mouka na vymazání plechu

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, mléko, mouku s práškem do pečiva a znovu šleháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. To pak vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Nahoru přidáme třešně – aby nepropadly na dno, je dobré obalit je v mouce. Pokud pečete bublaninu pro malé děti, je rozumné třešně vypeckovat, aby nedošlo k nepříjemné nehodě.

Jemnou bublaninu pečeme asi na 170 °C 30 minut, záleží na tom, jak vám peče trouba. Po upečení bublaninu nakrájíme a podáváme.

Blesková bublanina bez vážení

Ingredience:

  • 4  ks vejce
  • 100  g majonéza
  • 12  lžíce cukr (6 – 12 lžic podle kyselosti ovoce)
  • 12  lžíce polohrubá mouka
  • 0,5  balíček prášek do pečiva

Postup:

Vejce s cukrem a majonézou ušleháme, pak přidáme mouku s práškem. Pekáček vyložíme papírem, vlijeme těsto a poklademe ovocem obaleném v mouce. Pečeme v mírně předehřáté troubě  na 150 °C asi 20 minut, to, jestli je hotová, zkoušíme špejlí zapíchnutou do těsta. Upečenou bublaninu necháme vychladnout a nakrájíme.

Bublaninu můžeme připravovat i z jiného ovoce, například z rybízu, jahod, višní, borůvek či meruněk, záleží jen na vaší chuti.