Dýňový guláš

Sezóna dýni už sice pominula, ale možná ještě máte, stejně jako já, nějaké oranžové mršky schované ve sklepě nebo ve spíži. Aby ne, když tu vydrží klidně celou zimu. Na tenhle recept potřebujete nějakou obyčejnou dýni, třeba máslovou. Jde to udělat i z dýně hokkaidó, ale to mi přijde škoda. Hokkaidó mám totiž radši v koláčích nebo upečenou jen tak.


Potřebujeme:

3 cibule
400 g brambor
600 g dýně
2 lžičky sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
špetku rozmarýnu
špetku muškátového oříšku
1 bobkový list
2 lžičky cukru
špetku soli a pepře
4 lžíce oleje
1 kelímek 12% smetany

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji dozlatova na oleji. Přidáme sladkou papriku, rychle osmahneme a zalijeme 200 ml vody. Přidáme všechno koření a oloupané a nakrájené brambory. Dolijeme vodou tak, aby dosahovala asi 4 cm nad brambory. Vaříme asi 10 minut.

Po deseti minutách by měly brambory začít měknout. To je ten správný okamžik pro přidání dýně, kterou jsme oloupali a pokrájeli na stejně velké kostičky, jako brambory. Jeli potřeba, dolijeme vodu, dýně musí být potopená. Vaříme asi půl hodiny. Brambory by se měly začít rozpadat a dýně se musí rozplývat na jazyku. Doba vaření je hodně individuální, záleží hlavně na druhu dýně.

V této fázi zhodnoťte, jestli se vám guláš zdá dost hustý. Když ne, zahustěte ho buď starým nadrobeným chlebem nebo strouhanou bramborou. Obojí chvíli povařte.

Když je dýně měkká, vypneme plamen. Přilijeme smetanu, zamícháme a necháme pod pokličkou ještě pár minut dojít. A můžeme servírovat. Je to moc dobré a rychlé jídlo. A taky zdravé 🙂

Diskuze je uzavřena.