Recepty

Dort – skutečný poklad

O prázdninách jsme pozvali na návštěvu své známé z Prahy. Prima rodinka a v ní čtyři kluci jako buci. A že prý se už dobrých deset dní předem těšili, co u nás bude za sladké mlsání. A že by prý nejlepší bylo nějaké nové překvápko, které u nás ještě nebaštili.

O tom, že kluci jedí jen tzv. suché buchty, jako jsou bábovky a perníky jsem, pochopitelně, věděla z dřívějška. Nechutnají jim krémy máslové, šlehačkové ani pudinkové, taky ovoce z dezertů vyndávají na talířky. Nad polevami všeho druhu ohrnují nosíky. Matěj s Vendelínem jsou navíc alergičtí na jahody a banány. Co s tím?

Pomohl mi krtek. Konkrétně domácí krtkův dort. Vyšlehala jsem do pěny 100 g moučkového cukru a dva žloutky. Aby se mi lépe šlehalo, přidala jsem dvě lžíce horké vody. Babička mi říkávala, kolik žloutků, tolik lžící vody a opravdu tahle její rada má něco do sebe. Dál jsem smíchala 180 g polohrubé mouky s práškem do pečiva a dvěma vrchovatými lžícemi kvalitního kakaa. Napřed jsem mouku spolu s kakaem prosila přes sítko. Pro mě to není žádná ztráta času, naopak má zkušenost, že těsto z prosáté mouky je kypřejší a v kakau se netvoří hrudky.

Sypkou směs jsem zadělala 125 ml mléka, jednou lžící rumu a ušlehanými žloutky. Ze dvou bílků a několika kapek citronové šťávy (lze nahradit minišpetkou soli) jsem ušlehala tuhý sníh a opatrně vmíchala do těsta. V předehřáté troubě jsem upekla korpus. Pečení mi trvalo asi půl hodinky při teplotě 160 st. v horkovzdušné troubě.

Když mi dort vystydl, vydlabala jsem do něj opatrně díru pro poklad. Vydlabaným těstem jsem posypala okraje korpusu a podnos pod ním. Do díry jsem nasypala zlaté čokoládové dukáty a různé druhy bonbonů. Poklad se schoval pod čtvercovou dortovou oplatku. Nastala nejzábavnější část výroby překvapení – zdobení. Poklop – oplatku jsem posypala podzimním čokoládovým listím a kamínky, ze kterých by nikdo nepoznal, že se jedná o bonbony. Z korpusu jsem nechala vylézat želatinové žížaly. Zelený kokos suploval trávu a do piškotu jsem zapíchla dvě plastové lopatky (zmrzlinové lžičky) na vykopání pokladu. Překvapení se povedlo. Kluci byli upatlaní až za ušima a chválili, chválili, chválili. Už se těší na příště!

Článek byl napsán pro ostrovreceptu.cz.

Previous ArticleNext Article