Sušenky z arašídů a pohanky
Lahodné, lehce slané sušenky s arašídovým krémem jsou zdravé a zároveň výborné.
Pohanka je rostlina velmi prospěšná. Pochází z Asie, ale v Evropě patřila k tradičním pokrmům už od 14. století. Pohanka bývá často mylně zařazována mezi obiloviny, ale patří mezi rdesnovité, je bezlepková a také hypoalergenní. Mimoto obsahuje řadu minerálních látek, hlavně vápník, železo, hořčík a další. Z vitamínů obsahuje především B komplex. Pohanka velmi příznivě ovlivňuje cévy a celé krevní řečiště, zmírňuje křečové žíly, odstraňuje popraskané žilky v oku, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá regenerovat cévy, proto je dobrá pro dárce krve či krevní plazmy. Dále snižuje riziko trombózy, infarktu a mrtvice, příznivě ovlivňuje zažívání, je dobrým zdrojem vlákniny. Regeneruje jaterní buňky, usnadňuje léčbu hemeroidů. Je to zkrátka užitečná rostlina, které bychom se neměli vyhýbat.
A konečně recept. Nejprve si předehřejeme troubu na 160°C a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Z ovesných vloček si připravíme mouku tak, že je rozmixujeme nebo rozemeleme. Smícháme s pohankovou moukou, práškem na pečení a trochou soli. Z arašídů si vytvoříme domácí arašídové máslo a to tak, že je dáme do nožového mixéru a mixujeme asi 5 minut, dokud nevznikne krém. Není třeba přidávat žádné další suroviny. Ke krému přidáme kokosový tuk, prošleháme, zašleháme cukr nebo stévii (či jiné sladidlo), vejce a vanilkové aroma. Nakonec zamícháváme moučnou směs a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které trochu splácneme, dáme na plech a pečeme asi 15 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Z arašídů si opět připravíme krém (můžeme ho připravit rovnou z většího množství a poté rozdělit). Ke krému přidáme tvaroh a prošleháme. Poté zašleháme cukr, vanilkové aroma a nakonec studenou smetanu ke šlehání. Krémem potíráme vychladlé sušenky a poté necháme zchladnout v ledničce. Po vychladnutí můžeme podávat.
Čas: 30 minut Množství: 30 sušenek Náročnost: střední
Potřebujeme:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 a ½ čajové lžičky prášku na pečení
- ½ čajové lžičky soli
- 1 hrnek arašídů
- ½ hrnku kokosového tuku
- ¼ hrnku cukru nebo stévie
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového aroma
Krém
- 100g tvarohu
- 100g arašídů
- 200g smetany ke šlehání
- ½ čajové lžičky vanilkového aroma
- 2 lžíce cukru nebo stévie
Postup:
- Troubu předehřejeme na 160°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Ovesné vločky rozemeleme na mouku.
- Arašídy mixujeme, dokud z nich nevznikne krém.
- V míse smícháme obě mouky, prášek na pečení a sůl.
- V druhé míse smícháme arašídový krém a kokosový tuk, zašleháme cukr, vejce a vanilkové aroma.
- Postupně zamícháváme směs mouky a vypracujeme těsto.
- Z těsta tvoříme kulaté placičky, které dáme na plech a pečeme asi 15 minut.
- Připravíme si krém – z arašídů si opět uděláme krém, přidáme tvaroh a vyšleháme.
- Zašleháme cukr, vanilkové a aroma a smetanu.
- Vychladlé sušenky potřeme krémem a necháme vychladit v ledničce.
Sušenky můžeme jíst po vychlazení, ideální ke kávě nebo se zmrzlinou.