Nepečené kávové sušenky

Rychlé, zdravé a výborné. To vše jsou vlastnosti těchto skvělých nepečených sušenek s příchutí kávy.

Káva je nápoj z plodů kávovníku. Není však jen jeden druh, ale je jich hned několik, ty se od sebe mírně liší chutí. Většinou se používá směs několika druhů, nejčastější jsou Coffea robusta a Coffea arabica. Asi 70% světové produkce tvoří právě arabica, ta obsahuje méně kofeinu, ale má široké spektrum vůní a chutí. Robusta má menší zrna s až dvojnásobným obsahem kofeinu a je méně náročná na pěstování. Káva je po ropě druhou nejprodávanější komoditou na světě.

Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nenechají dopustit.

Tyto sušenky připravíte raz dva. Navíc se nemusí péct, takže je můžete hned jíst. Jsou ideálním občerstvením pro nečekanou návštěvu. Nejprve si rozmixujeme ovesné vločky, tím nám jednoduše vznikne ovesná mouka. K ní přidáme kávu, kakao nebo karob (je bez kofeinu, sladký, chuť má podobnou kakau) a ořechové nebo arašídové máslo. Nakonec přidáme proteinový prášek nebo med. Vše propracujeme do podoby suchého těsta. Pokud je těsto příliš drobivé, přidáme pár lžic mléka, dokud se nespojí v celistvou hmotu. Těsto tvarujeme do kuliček a ty pak rozplácneme do tvaru sušenky například pomocí paličky na maso. Na závěr sušenky poprášíme trochou cukru nebo kokosové mouky a můžeme podávat. Jak rychle je připravíte, tak rychle taky zmizí ze stolu.

Energetická hodnota na 1 sušenku:

Kcal 75    Bílkoviny 4             Tuky 3,5                 Sacharidy 5            Vláknina 1

x_MG_5245

Čas: 10 minut        Množství: 20 sušenek            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 lžíce kakaa nebo karobového prášku
  • 4 lžíce ořechového nebo arašídového másla
  • 2 lžíce medu nebo proteinového prášku
  • 4 až 6 lžic mléka

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru na prášek.
  2. V misce smícháme rozmixované vločky, kávu, kakao a máslo.
  3. Přidáme proteinový prášek nebo med a propracujeme.
  4. Nakonec přidáváme mléko, dokud těsto nebude dostatečně vláčné, ale ne lepkavé.
  5. Z těsta tvarujeme kuličky, ze kterých uděláme placičky například pomocí paličky na maso.

Sušenky můžeme posypat cukrem nebo kokosovou moukou. Podávat můžeme ihned.

x_MG_5228

x_MG_5231

x_MG_5233

x_MG_5249