2 recepty na králíka

Králičí maso má mnoho příjemných vlastností: obsahuje velmi malé množství tuku, je lehce stravitelné a patří tedy mezi dietní pokrmy, na kterých si může každý bez výčitek pochutnat! Ve srovnání s ostatními masy má králík nejvyšší procento bílkovin, nejnižší procento tuku a nejméně kalorií.

Králičí maso má také svoji vlastní specifickou chuť, díky níž se ho mnozí obávají. A právě proto máte skvělou možnost ukázat, že maso dokážete perfektně dochutit a zabodovat u svých strávníků.

Pečený králík s hořčičnou omáčkou

Suroviny, které budete potřebovat:

  • celý králík
  • 300g slaniny
  • 300 ml zeleninový vývar
  • 150 ml smetana
  • 5 lžic dijonská hořčice
  • celý česnek
  • 1 lžíce medu
  • citronová šťáva z celého citronu
  • 4 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Postup

V první řadě si zapněte troubu na 180°C a pusťte se do porcování králíka. Každý kousek dobře osolte a opepřete. Maso bývá právě díky velmi malému množství tuku suché, právě s tím vám pomůže slanina – každý kousek masa do ní zabalte. Vezměte celý česnek, přepulte ho a vložte do pekáčku spolu s rozmarýnem.

Dále si připravte omáčku. Tu vytvoříte smícháním zeleninového vývaru s hořčicí, lžící medu, smetany a poloviny šťávy z citronu. Po rozmíchání ingrediencí omáčku ochutnáme a případně osolíme a opepříme. Pokud jsme s výsledkem spokojeni, můžeme králíka umístit do pekáče a přelít omáčkou. Pekáč s porcemi masa vložte do trouby a nechte 1 – 1,5 hodiny péct, dokud maso ze stehen nezměkne natolik, aby se oddělilo od kosti.

Chutný salát s králičím masem

Ingredience

  • 500 g vykostěného králičího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks chilli papriček
  • 250 g cherry rajčátek
  • 100 g oliv (ideálně černých)
  • 100 ml bílého vín
  • 150 ml masového nebo zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • oregano
  • tymián
  • bazalka
  • rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup

Očištěné králičí maso nakrájíme na nudličky. Chilli papričky, cherry rajčátka, olivy a oloupaný česnek nakrájíme na kousky a prozatím si je odložíme stranou. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme. K opečenému masu nalijeme víno a vývar, přidáme česnek, chilli papričky, veškeré bylinky a dusíme doměkka. Před koncem přidáme olivy a cherry rajčátka a pár minut ještě podusíme. Podle chuti osolíme, opepříme.