10 potravin, které snižují krevní tlak
Příliš vysoký tlak je nebezpečný, poškozuje cévy, které následkem dlouhodobé hypertenze mají tendenci k prasknutí. To může vést až k mozkové mrtvici či jiným kardiovaskulárním onemocněním. Předcházet tomu můžete úpravou životního stylu, především stravy. Lékaři vám mohou předepsat různých léků, které snižují vysoký krevní tlak, ale existuje i přirozený způsob, jak ho regulovat. Zdravý pohyb, zvládání stresu, to vš je pro zdraví důležité. Prioritně se ale zaměřte potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, hořčíku a draslíku, ty mají jedinečnou schopnost krevní tlak snížit.
1. Banán
Banány obsahují vysoké množství draslíku, jeden banán denně zajistí správnou funkci srdce a pozitivně ovlivní i krevní tlak.
2. Chilli papričky
Účinný domácí lék na vysoký tlak získáte smícháním chilli koření s medem a trochou aloe vera ve vroucí vodě. Tento nápoj je možná trošku štiplavý, o to více je ale efektivní.
3.Cibule
Cibule zpevňuje stěny cév, má schopnost rozpouštět drobné sraženiny. To je důležité, protože právě díky přítomnosti krevní sraženiny v cévách mozku dochází k mrtvici, v případě, že se sraženina vytvoří v tepnách srdce dochází k infarktu.
4. Pohanka
Stejně jako cibule, je i pohanka důležitým zdrojem rutinu. Důležité je ovšem zmínit, že tepelným zpracováním pohanky klesá obsah rutinu.
5. Ořechy
Ořechy jsou další potravinou, která je velmi bohatá na draslík a hořčík. Avšak vaše denní dávka by se měla rovnat maximálně jedné hrsti ořechů, protože obsahují vyšší podíl tuku.
6. Brokolice
Zlepšuje práci srdce, svalů i nervů. Posiluje srdce a krevní oběh. Brokolice vlastně výživová bomba plná draslíku, železa, fosforu, hořčíku, selenu, zinku i síry.
7. Červená řepa
Červená řepa obsahuje dusičnany, které jsou přeměňovány na dusitany a ty se vstřebávají do našeho oběhového systému, kde tvoří oxid dusnatý – jednu z nejúčinnějších látek na rozšíření cév.
8. Kakao
Kakao obsahuje mnoho bioflavonoidů, které mají vliv na lepší zvládání stresu a pomáhají tak snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu. Ten je hlavní příčinou vysokého krevního tlaku.
9. Včelí med
Včelí med kromě hodnotných minerálních látek obsahuje i enzymy (např. acetylcholin) snižující krevní tlak.
10. Grapefruit
V první řadě je zdrojem cenných živin, jako jsou vitaminy C, A, K, D a B komplex. Dále obsahuje draslík, kyselinu listovou, vápník či fosfor. Grapefruit jistě oceníte v boji s vysokým krevním tlakem, ale i například při nadýmání, či zácpě.