Reklamní články

Vánoce s příchutí pistácie aneb 3 skvělé recepty na cukroví, které letos musíte ochutnat

Jak si ještě o něco více zpříjemnit nejkrásnější svátky v roce? Pro většinu z nás se nesou v duchu sladké vůně lahodného cukroví a není jediný důvod, proč nevyzkoušet pár novinek. Pokud si rádi smlsnete na pistáciových oříšcích, nezapomeňte se jimi dostatečně zásobit. Netradiční recepty u vás zaručeně zdomácní a zařadí se po boku těch, které považujete za klasiku.

1. Pistáciové rohlíčky

Proč vyměnit nebo alespoň doplnit tradiční vanilkové rohlíčky pistáciovými? To pochopíte, až se seznámíte se jejich lahodnou chutí. Příprava je velmi snadná, výsledek ohromující.

Ingredience

  • 190 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 200 g nesolených vyloupaných pistáciových oříšků
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • moučkový (vanilkový) cukr na obalení
  • případně čokoláda a mleté pistácie na obalení

Postup přípravy

Ze změklého másla a cukru třeme tak dlouho, až vznikne pěna. Přidáme do ní vejce, důkladně promícháme a necháme chvíli odpočívat.

Pomocí tyčového mixéru najemno rozsekáme nebo nameleme pistáciové oříšky. Společně s moukou a solí vmícháme do máslové směsi a vypracujeme těsto. Než z něj vytvarujeme rohlíčky, mělo by se po dobu cca hodinky uležet v chladničce.

Rohlíčky naskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme po dobu cca 8 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Bezprostředně po vytažení z trouby (když jsou ještě horké) rohlíčky obalíme v cukru. Můžeme použít moučkový i vanilkový a dle chuti do něj přimíchat namleté pistácie. Skvěle chutnají také s čokoládovou polevou.

2. Severské vánoční cukroví s pistáciemi

Cukroví tradičně pečou i naši severní sousedé. Recept na severské vánoční cukroví je obdobou oblíbeného lineckého – s tím rozdílem, že se do něj přidávají pistácie a citronová kůra. V kombinaci s jahodovým džemem je takřka nepřekonatelné.

Ingredience

  • 75 g jemně mletých pistácií
  • 75 g jemně mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru jemně namletého v robotu
  • 150 g měkčího másla
  • kůra z jednoho citronu

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme z nich hladké těsto, které pak necháme přes noc uležet v chladničce.

Na druhý den těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme jej, stejně jako kdybychom pracovali s lineckým.

Z těsta vykrojíme cukroví libovolného tvaru a vyskládáme na plech s pečicím papírem. V troubě se zapnutým horkovzduchem pečeme na 150 °C po dobu cca 10 – 15 minut. Hlídáme, aby zezlátlo, ale nezhnědlo.

Z plechu cukroví vyndáme až trochu vychladne, jinak by se polámalo. A pak už ho jen potřeme marmeládou nebo roztopenou čokoládou. Zda ho navrch přizdobíte namletými pistáciemi, je na vás.

3. Pistáciová srdíčka

Krásná na pohled a na jazyku se jen rozplývají. Taková jsou pistáciová srdíčka, která se stanou ozdobou každé vánoční tabule.

Ingredience

  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g mletých, nesolených pistácií
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 ks vaječného bílku
  • 0,8 dl vody
  • 150 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • nesolené půlky pistácií (na zdobení)

Postup přípravy

Připravíme si kastrůlek se silnějším dnem. Nalijeme do něj vody a 100 g krystalového cukru. Promícháme a zahřejeme na teplotu 116 – 120 °C. Než teplota směsi vystoupá na požadovanou hodnotu, využijeme čas pro našlehání bílků se zbylým krystalovým a moučkovým cukrem. Správné konzistence dosáhneme tak, že těsně před koncem šlehání snížíme rychlost na minimum.

Zahřátou cukrovou směs za stálého šlehání nalijeme do předšlehaných bílků a sníh pomocí metliček šlehače mícháme tak dlouho, až vychladne. V závěrečné fázi míchání do něj vařečkou vměstnáme pomleté pistácie.

Jakmile sníh vychladne a ztuhne, naplníme jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou na připraveném plechu s pečicím papírem vytvoříme srdíčka. Ta pak po dobu cca 3 hodin sušíme v troubě předehřáté na 100 – 120 °C.

Obě čokolády rozlámeme na kousky a pro každou zvlášť připravíme vodní lázeň. Rozpuštěnou horkou čokoládou pak přelijeme polovinu srdíček a v momentě, kdy poleva částečně ztuhne, do ní vměstnáme půlku pistácie. Posledním krokem jsou kapky z bílé čokolády, které na závěr vytvoříme pomocí kornoutku (vyrobíme jej stočením trojúhelníku z pečicího papíru).

Previous ArticleNext Article