Rozhovory

U Věrušky v kuchyni

Věra Strnadová je moderní mladá žena, manželka, maminka a šikovná a nápaditá gurmánka v jedné osobě. Jak sama říká, ráda vyhledává skvělé jídlo, na vlastní kůži poznává způsob vaření v cizích zemích, hledá inspiraci listováním v českých a zahraničních kuchařkách a dokáže mluvit o vaření celé hodiny. Pokud vás láká poznat mladou, ale i přesto velmi zkušenou a nápady hýřící ženu, pojďte společně s námi nakouknout pod pokličku Věrčina kuchařského umění. Za nás všechny zvědavé kuchařky jsem Věrce položila několik otázek, na které mi určitě ráda odpověděla, protože jídlo a především to dobré ji rozhodně nenechává chladnou.

Co Vás nejvíce ovlivnilo, že jste se rozhodla věnovat svůj čas a úsilí studiu cizích kuchyní?

Jako ženu s mlsným jazýčkem mě vše kolem jídla zajímá. A tedy také kuchyně národů ostatních. Pokud si mám vzpomenout na konkrétní impulz, pak asi samotná návštěva určité  oblasti u mě hraje velkou roli a je pro mě výzvou poznat chutě dané kuchyně důkladněji.


Jaké jídlo máte Vy osobně nejraději?  Případně o jakou kuchyni se jedná?

Blízká je mi kuchyně italská a řecká. A samozřejmě nedám dopustit na mou rodnou českou.

Jaké jídlo, které vaříte, je nejvíce oblíbené ve Vaší rodině?

Losos ze smetanovou omáčkou z dijonské hořčice a těstovinové saláty. Navíc můj muž nedá dopustit na bábovku a dcera miluje palačinky z celozrnné mouky.

veruska_small.jpgJaké nové suroviny se v posledních letech objevily na našem trhu a které byste čtenářům doporučila vyzkoušet?

Avokádový olej – www.avokadovyolej.cz, olivový bio olej z Kréty (v nabídce Billa), čaje Bio Selection – pro horká letní rána je skvělý čaj Ranní svěžest s mátou, jogurt z farmy rodiny Němcovy – www.farmanemcova.cz. A mohla bych pokračovat.

Viděla jste na TV Prima pořad Ano, Šéfe? Co tomu říkáte?

Ano, šéfe! sleduji a tleskám! Krok vpřed na velké cestě českých restaurací ke slušné gastronomii. 

Myslíte si, že by měl člověk více přemýšlet nad tím, co konzumuje?

Samozřejmě. Nebo si z těla chceme dělat odpadní skladiště?

Které jídlo z celého dne považujete za nejdůležitější?

Snídani. A nejvíc se těším na večeři.

Existuje nějaký pokrm či surovina, kterou byste nikdy nechtěla ochutnat?

S největší pravděpodobností bych nikdy nepozřela hada.

Naopak, co jste doposud v životě neochutnala a přitom Vás to velice láká?

Když jsme byli na Madeiře, hrozně mě lákalo ovoce s názvem annona (k vidění na mém blogu v článku http://blog.veruska.cz/?p=61). Nějak jsem se nedostala k tomu jej ochutnat. A doteď mě to mrzí.


Existuje recept, který máte od své maminky či babičky, a mohlo by se říci, že je rodinným zlatem?

Mamka vaří skvěle, ale všechno odměřuje „od oka“ a u babičky to bylo totéž. V chuťové paměti mi utkvěly letní snídaňové talíře z plátků rajčat, vajec natvrdo a cibule, osolené, opepřené a zakápnuté olejem a octem. Nedám dopustit na kachnu pečenou ve vlastním sádle (dalo by se říct, že je tak trošku konfitovaná) a dokonalou slepičí polévku mé maďarské babičky. Konkrétní recept neexistuje, suroviny mám uložené v paměti a množství je, jak říkám, „od oka“.

Můžete prozradit čtenářům nějaký zážitek z vaření, které nedopadlo zrovna moc úspěšně?

Zrovna minulý týden se mi povedl parádně tuhý pečený králík. Ne vždy se zadaří. Připálených buchet a vyvařených ovesných vloček už bylo dost a ještě asi dost bude. Na ty vločky jsem zvlášť odborník. Vařím je spolu s dalšími surovinami pro dceru na ovesné mléko. Vždy, když přijdou k varu, mají tendenci opustit hrnec a vytéct na celý povrch sporáku. Tento moment je potřeba hlídat, ztlumit plamen a nechat lehce probublávat. Nespočetněkrát mi vločky vyvřely a jednou jsem je dokonce nechala na sporáku vyvřené se zapnutým plamenem  stát celé odpoledne. Vypadalo to hrozně, odnesl to hrnec, ale nevyhořeli jsme.

Máte ve své kuchyni nějaký spotřebič či nádobu, kterou byste doporučila čtenářům?

Dokonalá mi přijde škrabka na zeleninu/ovoce od Tupperware, na léto a podzim se hodí odšťavovač a asi bych se neobešla bez ponorného mixéru.

Jak vzpomínáte na své účinkování v pořadu „Toulavý jazýček“ uváděný Českým rozhlasem Brno?

Moc ráda. Byla to zábava a radost zároveň.

Máte nějaký recept s fotografií na pokrm, který je vhodný konzumovat v době parného léta?

Ano, mě nejvíce osvěží tato výborná ovocná bowle:

bowle_ovoce_misa.jpg

Ve velké míse (nejlépe skleněné, dřevěné či plastové) smíchejte různé ovoce – červený meloun, žlutý meloun, broskve, nektarinky, jablka, švestky, hrozny… a šťávu z jedné limetky. Přidejte kostky ledu a třtinový cukr dle chuti. Nechejte alespoň půl hodiny vychladit v lednici.

Jednoduchá ovocná bowle vyžaduje pouze krátkou přípravu a několik desítek minut pobytu v lednici. Bez alkoholu zachutná i dětem, alkoholovou variantu nechť si každý domyslí podle svého gusta.

Tento, ale i spoustu dalších zajímavých receptů najdete na webových stránkách http://www.foodlife.cz, které Věrka Strnadová /vEruska/ založila a do doby, než se jí narodila dcera, také celé editovala. Vlastní doménu veruska.cz provozuje od roku 2000 a uvádí zde své postřehy z různých kuchařských aktivit a řadu výborných receptů s patřičným návodem a názornou fotografií.

Na závěr bych ráda Věrce Strnadové poděkovala za rozhovor a popřála jí nekonečnou studnu nápadů na zajímavé, neobvyklé a především chutné a zdravé pokrmy.

Previous ArticleNext Article