Domácnost

Tajemství čokolády – 2. díl – účinky na lidský organismus

To, že čokoláda je nejen lahodná ale i zdravá pochoutka, se ví už řadu let. Samozřejmě, že je ale řeč o kvalitní hořké čokoládě a nikoli o mléčné, bílé či dokonce čokoládových polevách. Platí jednoduché pravidlo – čím tmavší čokoláda a zároveň i čím více hořká, tím lépe. Čokoláda obsahuje celou řadu chemických sloučenin ovlivňujících nejen krevní tlak, ale i řadu jiných procesů v lidském těle.

Základní složení čokolády:

Ačkoli se složení čokolády mění podle toho, o jaký druh se jedná (nadále ale budeme výhradně mluvit o hořké kvalitní čokoládě) a z jakých surovin byla připravena, přece jen lze shrnout z jakých látek se čokoláda skládá:

Přibližně 30% čokolády tvoří tuky, z čehož je přibližně polovina nenasycených mastných kyselin, dále čokoláda obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitamíny A, B12, D a E, z prvků potom vápník, fosfor, hořčík, železo a měď. Čokoláda rovněž obsahuje i některé z alkaloidů jako jsou fenylethylamin, theobromin (podle této látky dostal kakaovník i své jméno), kofein a dalších více než 600 chemických látek, z nichž pro lidské zdraví mají velký význam zejména antioxidanty (flavonoidy).

Každá z výše uvedených látek má svůj vliv na lidský organismus:

Bílkoviny se podílí na stavbě buněk.

Sacharidy obsažené v čokoládě zvyšují hladinu serotoninu v mozku a zvyšují tím pocit "pohody".

• Ze zdraví prospěšných tuků je v čokoládovém másle obsažena zejména nenasycená kyselina – kyselina olejová, jež je například i součástí olivového oleje a jiných rostlinných olejů.

Vitamíny – jejich obsah je proměnlivý dle druhů čokolády. Vitamíny mají široké pozitivní účinky na procesy v lidském těle.

Vápník, hořčík a fosfor se podílí zejména na stavbě kostí a zubů.

Železo je součást hemogolobinu (červených krvinek) a umožňuje transport kyslíku a oxidu uhličitého v lidském těle.

Měď je sooučástí melaninu, látky obsažené v pokožce a vlasech, má svou funkci i v centrální nervové soustavě.

Antioxidanty (flavonoidy) – např. katechiny – mají pozitivní vliv na srdce a chrání do určité míry proti rakovině, posilují imunitní systém. Chrání tělo před volnými radikály, jež urychlují stárnutí.

• Alkaloidy – Fenylethylamin je alkaloid jenž při konzumaci ve vyšších dávkách může mít psychotropní účinky. Jeho množsví v čokoládě je však příliš malé na to, aby se jeho vliv mohl projevit

Theobromin – další z alkaloidů, je v čokoládě obsažen v množství přibližně 10 g/kg u hořké čokolády a 1 – 5 g/kg u mléčné čokolády. Čím je kvalita čokolády vyšší, tím roste i obsah theobromiu. Výše uvedená množství jsou jen orientační, neboť samotná kakaová zrna obsahují theobromin v množství 300 – 1200 mg/unci (unce je přibližně 0,03 kg), což je větší rozdíl, než je výše uvedený rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou. Theobromin má podobný účinek jako kofein (i ten je v čokoládě obsažen, ale ve velmi malém množství), avšak v daleko menším rozsahu. Theobromin se v lidském těle poměrně rychle rozkládá (poločas rozkladu je 6 – 10 hodin). Má lehce diuretické a stimulační účinky (t.j. podporuje činnost ledvin a stimuluje centrální nervový systém) a uvolňuje hladkou svalovinu průdušek (příznivě působí na dýchání). Protože rovněž rozšiřuje krevní stěny, má také vliv na snižování krevního tlaku.

Na závěr si neodpustím několik poznámek:

1. Nelze ani opomenout endorfiny, tzv. hormony štěstí, které sice čokoláda neobsahuje, ale jež se v lidském těle produkují při její konzumaci. Zvyšují totiž náš optimistický náhled na svět.

2. V posledních 10-ti letech se objevila řada vědeckých pracích (např. D.Taubert, University of Cologne, Německo) zkoumajících právě vliv hořké čokolády na krevní tlak. Pozitivní vliv na snížení lehce zvýšeného krevního tlaku byl potvrzen, avšak nutno podotknout, že moderní léky mají účinek mnohem vyšší.

3. Poslední výzkumy nepodporují obecně oblíbené tvrzení, že čokoláda je návyková! (Dobrá zpráva pro ty, co jsou již na čokoládě závislí…).

4. Tak, jak má nesporně theobromin pozitivní účinky na lidské zdraví, může být životu nebezpečný pro psy a jiná domácí zvířata (např. koně). Oproti lidem si totiž jejich organismus neumí theobromin tak rychle odbourávat a stává se pro ně jedem.

5. Řada studií doporučuje denně konzumaci malých dávek kvalitní hořké čokolády, ale za podmínek, že "prázdné" kalorie, jež čokoláda rovněž obsahuje, člověk ubere v jiných složkách potravy.

6. V poslední době se také objevuje nabídka čokoládových koupelí a masek pomáhajících zvláčnit a omladit pleť. Nedoporučuje se však tyto procedury provádět v domácích podmínkách, ale pouze v rukách odborníků.

Použité zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
http://www.tifachocolate.com/about-chocolate/health.php
http://www.webmd.com/diet/news/20030827/dark-chocolate-is-healthy-chocolate
http://www.ehzp.cz/main/clanek.php?id=1637
http://chemistry.about.com/library/weekly/aa090301a.htm

 
Previous ArticleNext Article