Reklamní články

Svatební hostina pod letním sluncem: na co si dát pozor?

Když se rozhodnete říci si své „ano“ v létě má to své výhody i nevýhody. Je toho jistě hodně, na co byste se měli připravit a co všechno byste měli zařídit, než přijde den „D“. Následující řádky se budou zabývat především letní svatební hostinou a jejími úskalími.

Krásné počasí, teplo a slunce, to všechno je u letní svatby většinou zaručeno. A je to také jedním z důvodů, proč je v létě svateb tolik. Jenomže letní počasí není už tak ideální pro jídlo, které se chystáte na svatební hostině hostům servírovat. Svatební menu na vaši letní svatbu tak bude potřeba pečlivě naplánovat.

Hostina pod širým nebem

První rozhodnutí, které musíte udělat, se bude pojit s místem, kde budete hostinu pořádat. Když se rozhodnete pro restauraci nemusíte se už o nic moc starat. Situace je však jiná, když se rozhodnete pro garden party na vaší zahradě.

Léto vyloženě vybízí k tomu servírovat jídlo venku. Nebojte se tedy nechat prostřít slavnostní tabuli pod širým nebem. Jen počítejte s tím, že by mohlo foukat, je proto třeba dekorace na stole zabezpečit proti větru. Bedlivě sledujte i předpověď počasí a případně přesuňte stoly pod stany či pod střechu.

To samé platí i pro rautové stoly, které jsou v posledních letech oblíbenou variantou nejen pro večerní party, ale i pro servírování oběda. V jejich případě však musíte myslet i na to, že jídlo bude na stolech déle než při servírování jednotlivých chodů při hostině. Bude tedy třeba ho buď ohřívat, nebo chladit. Navíc musíte zabránit i jeho osychání.

Vybavení na raut

Promyslete proto uložení jednotlivých typů jídla a vytvořte prostor s teplým rautem a jinde uložte raut studený. Ideální je použití ohřívačů jídel pro řízečky, párky, guláše i grilované pochoutky. Tyto ohřívače si můžete půjčit od dodavatele cateringu.

Chlazení zajistíte pomocí podobných nádob s ledem nebo uložením jídla do prosklených lednic. I takové vybavení můžete zkusit poptat u svého dodavatele jídla. Případně ho požádat o radu nebo pomoc s řešením tohoto problému.

Proti osychání vám pomůže obyčejná potravinářská folie, do které zabalíte připravené obložené mísy, kanapky i chlebíčky.

Co servírovat?

Abyste se vyhnuli problémům se zkaženým jídlem a případným otravám, promyslete si menu, které chcete podávat. Zvolte spíše lehká jídla, která neobsahují moc másla, syrová vejce a další potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Naprosto nevhodný pro letní svatbu je například tatarský biftek nebo smetanový dort. Vyhněte se také smetanovým zálivkám do salátů, tatarské omáčce a majonézovým pomazánkám.

Oproti tomu milované a zároveň zatracované řízky jsou jistotou, která vydrží opravdu hodně. Ze sladkého volte spíše ovocné dorty a pečené koláčky. Naprostou jistotou je zelenina v syrovém i tepelně upraveném stavu, nakládané sýry a další pochoutky a samozřejmě grilované maso. Lehké dresinky a dipy a tvarohové pomazánky.

Dopřejte si, co hrdlo ráčí, jen myslete na to, že ne každé jídlo je na léto vhodné. V podstatě bude stačit, když se budete řídit jednoduchou poučkou, a sice: neservírujte na svatbě nic, co byste si s sebou nevzali na celodenní letní výlet k svačině. Když si nebudete jistí, vždy proberte svou volbu s profesionály, kteří vám jistě rádi poradí.

Previous ArticleNext Article