Recepty

Recepty na netradiční svařák

Svařené víno k vánočním svátkům a k zimnímu období neodmyslitelně patří. Kdo by se rád neohřál nápojem voňavým po skořici a hřebíčku. I “svařák” si ale v různých zemích připravují jinak, pro nás často nezvykle. Pojďte s námi zkusit některou z netradičních variant svařeného vína a zkuste si letošní vánoce trochu ozvláštnit.

Skandinávský svařák

V severských zemích se musí zahřívat o dost víc než my, proto vás jistě zaujme způsob, jak si svařené víno připravují například ve Švédsku.

Suroviny na pravý Glögg:

  • 750 ml červeného vína
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce loupaných mandlí
  • 1 lžíce tobolek kardamomu
  • pár plátků čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 8 hřebíčků
  • 1 hrnek bourbonu (můžete nahradit spiced rumem)

Postup je naprosto jednoduchý: v hrnci smíchejte vše kromě rozinek a mandlí. Směs zahřejte asi na 70° C a chvíli prohřívejte. Nechte poté asi hodinu louhovat a přeceďte. Před podáváním přidejte rozinky a mandle a znovu zahřejte.

Německý Glühwein

Chuť německého svařáku zná každý, kdo navštívil proslulé vánoční trhy v Drážďanech nebo v jiných městech. Můžete si ho připravit i doma:

  • 1 l suchého červeného vína
  • 1 hrnek pomerančové šťávy (čerstvě vymačkanou nebo 100% džus)
  • 1/2 hrnku cukru nebo medu
  • 4 celé badyány
  • 4 celé skořice
  • 5 tobolek zeleného kardamomu
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky

Do hrnce nalijete pomerančovou šťávu, přidáte cukr a koření a budete cca 10 minut zahřívat, až se cukr rozpustí a směs trochu zhoustne. Potom stáhnete teplotu na minimum, přidáte víno a nakrájený pomeranč. Pak už stačí jen trochu prohřát (nevařte, ať nevyprchá alkohol) a můžete podávat.

Svařené bílé víno

Obvykle se svařuje víno červené, zkusit ale můžete i bílý svařák. Ještě lépe vám bude chutnat, když ho provoníte jablky. Budete potřebovat:

  • 750 ml suchého bílého vína
  • 1 hrnek jablečného džusu nebo šťávy
  • 1 hrnek jablečného cideru (nemusí být)
  • 1 na malé kousky nakrájené jablko
  • ½ hrnku cukru
  • 4 celé skořice
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 6 hřebíčků

Jablečný džus povařte s kořením a kousky jablek, dokud jablíčka nezměknou. Potom stáhněte teplotu na střední hodnotu a přidejte víno a cider. Chvíli prohřívejte a a můžete podávat s plátkem citronu.

Previous ArticleNext Article