Recepty

Recept na krůtí roládu

Krůtí maso je považováno za jedno z nejzdravějších vůbec díky vysokému podílu bílkovin a naopak nízkému obsahu tuku. Do našich jídelníčků bychom ho měli zařazovat co nejčastěji. Jenže jak ho připravovat, aby se nám neomrzelo, když zvládneme tak akorát řízečky nebo směs ala čína?

Krůtí maso je vhodné na jakoukoliv úpravu, včetně dušení a pečení. Jedním z velmi dobrých způsobů, jak si krůtí maso připravit je pečené v podobě rolády. Jeden z receptů, jak si krůtí roládu připravit, vám prozradíme.

Jak připravit náplň do krůtí rolády

Možností, čím naplnit krůtí roládu, je bezpočet. Obvykle se při plnění dodržuje dietní uplatnění krůtího masa, takže se plní mladým špenátem, zeleninou, vejci nebo houbami. Samozřejmě jsou i méně dietní varianty s mletým vepřovým bůčkem nebo plátky anglické slaniny či prosciuttem. Nás zaujala kombinace krůtího masa a hub, proto si společně připravíme krůtí roládu plněnou smaženicí z žampionů.

Na náplň budete potřebovat:

  • 150 g čerstvých žampionů (můžete použít i jiné houby, třeba hříbky)
  • 2 vejce
  • lžíci másla
  • lžíci oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst petrželové natě

Na másle a oleji orestujeme nakrájené žampiony, potom je přelijeme rozšlehanými vejci, dochutíme solí a pepřem a připravíme klasickou smaženici. Vychladlou použijeme na potření krůtího masa.

Pečeme krůtí roládu

Na roládu můžeme použít stejně tak krůtí prsa i vykoštěné stehenní maso. Na roládu budete potřebovat asi 800 g vybraného masa, z něhož si připravíme plát (nebo několik plátků, které do rolády spojíme alobalem. Alobal si rozprostřeme na stole, potřeme ho lehce máslem nebo olejem a na něj rozložíme maso naklepané asi na půlcentimetrové plátky tak, aby se pláty vzájemně překrývaly a vytvořily jednolitý obdélník o rozměrech zhruba 35 x 25 cm.

Na maso rovnoměrně rozprostřeme náplň z hub a vajec a pevně zarolujeme do alobalu. Roládu dejte do pekáčku, podlijte troškou vody a pečte při 190 °C zhruba 60 minut. V průběhu pečení roládu několikrát otočte, aby vám zůstal pěkně kulatý tvar.

 

Previous ArticleNext Article