Recepty

Recept na kedlubnovou polévku

Kedlubnová polévka není příliš známá, přesto věřím, že když ji ochutnáte, stane se pro svou výjimečnou chuť a mnoho variací přípravy oblíbenou položkou ve vašem jídelníčku.

Kedlubnová polévka je zdravá a velmi jednoduchá na přípravu.Využijte zeleninu ze zahrádky a připravte si skvělou a lehkou jarní polévku. Chutná skvěle a je zajímavou obměnou klasických zeleninových polévek, které běžně vaříme.

Lehká jarní kedlubnová polévka

Ingredience

  • 2 kedlubny (velké)
  • 1 cibule (velká)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 mrkev
  • 1 litr vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
  • kousek libečku
  • sůl
  • máslo (2 lžíce)

Postup

Nejprve si vše připravíme – jarní cibulku si pokrájíme na kolečka, česnek a cibuli nasekáme nadrobno, kedlubny oloupeme a nakrájíme na kousky, stejně jako mrkev. S takto připravenými ingrediencemi bude vše rychle hotové. Na másle v hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme jarní cibulku a česnek a necháme opékat asi minutu. Přidáme mrkev a kedlubny a vše restujeme po dobu 2 minut. Přilijeme vývar a přidáme libeček. Hrnec zakryjeme pokličkou a ztlumíme teplotu. Vaříme přibližně 20 minut do změknutí. Hotovou kedlubnovou polévku můžeme dozdobit nadrobno nasekanou pažitkou.

Tip: Kedlubny obsahují látku biotin, která přispívá ke zdravé pokožce a kvalitním vlasům.

Kedlubnový krém

Ingredience

  • 3 kedlubny (velké)
  • 1 cibule (malá)
  • ½ litru vývaru (zeleninový)
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany (30%)
  • máslo (3 lžíce)
  • sůl, muškátový oříšek, bílý pepř

Postup

Nejprve si připravíme zeleninu: kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a také nakrájíme. Na másle v hrnci krátce orestujeme kedlubny i cibuli, přilijeme ohřátý vývar a mléko. Okořeníme připraveným kořením a necháme vařit do změknutí kedluben. Potom polévku odstavíme a rozmixujeme do hladka, nakonec přidáme smetanu. Hotovou polévku můžeme dozdobit řeřichou.

 

Previous ArticleNext Article