Recepty

Recept na hovězí na houbách

Hovězí maso na houbách patří k jídlům, které buď nejíte nebo ho prostě milujete. Silná masová chuť spolu s houbovým aroma vytvoří v výsledku naprosto neodolatelnou kombinaci. 

Hovězí na houbách můžete připravit z předního i zadního masa, houby jsou vhodné čerstvé i sušené. Navíc je tento pokrm dost univerzální, pokud jde o přílohu – hodí se rýže, vařené brambory, těstoviny, houskový i bramborový knedlík.

Jak uvařit hovězí na houbách

Vzhledem k tomu, že cena hovězího masa není zrovna nízká, přijde mi rozumnější podusit si raději maso přední (krk, kližka, podplečí), samozřejmě ale můžete použít i plec, kýtu nebo  roštěnec. Jaké suroviny budete ještě potřebovat?

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny (nemusí být, ale hezký jídlo provoní)
  • 1 hrst sušených hub nebo asi 250 g hub čerstvých (nejlepší jsou i hříbky nebo směs)
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • asi 500 ml hovězího vývaru (nebo voda)
  • cca 1 lžíce hladké mouky na zahuštění

Postup:

Pokud máte sušené houby, polámejte je na menší kousky a namočte je v hrnku vody. Před použitím je sceďte, vodu můžete použít k podlití masa.

Cibuli nakrájenou na drobno osmahnete na oleji dozlatova. Přidáte na kostičky nakrájenou slaninu a necháte orestovat. Maso nakrájíte na porce (kostky, plátky – jak to máte rádi a jaké máte maso). Na cibulovém základu pak ze všech stran osmahnete, aby se povrch masa zatáhl. Maso podlijete vývarem nebo vodou, přidáte houby, sůl, pepř a kmín a zvolna dusíte pod pokličkou za pravidelného podlévání. Tato verze je pro ty, kdo nedají dopustit na pomalé dušení, kdy se rozpustí pojivo v mase, to krásně změkne a sos je úžasně silný, masový. Jestli ale nemáte čas dusit hovězí 1,5 – 2 hodiny, zvolte rychlejší variantu v tlakovém hrnci. Maso bude také měkké, přitom budete mít za hodinku uvařeno.

Když je maso měkké, omáčku si zahustíte nejlépe moukou rozšlehanou v trošce studené vody. Můžete si také připravit v kastrůlku jíšku, je to ale další tuk navíc. Nezapomeňte mouku ještě dobře provařit  můžete podávat.

Previous ArticleNext Article