Recepty

Recept na domácí trdelník

 

Jestli patříte mezi milovníky tradičního českého trdelníku, asi jste už přemýšleli nad tím, jak si ho dát i v době, kdy u vás právě není žádný jarmark. Navíc řadu lidí často odrazuje cena, za jakou se trdelník na různých akcích prodává. Pro vás všechny přinášíme recept na domácí trdelník, abyste si ho mohli vychutnat v klidu a v pohodě doma, nebo se s ním blýsknout před návštěvou. Teď v létě je úžasnou pochoutkou trdelník plněný zmrzlinou, vyzkoušejte.

Jak připravit těsto na trdelník

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostku droždí
  • špetku soli
  • olej a vejce na potření
  • na obalení: skořicový nebo vanilkový cukr, sekané ořechy

Postup:

Promíchejte droždí se lžící vlažného mléka a špetkou cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, do ní přidejte nakrájené změklé máslo, zbytek mléka, vejce a kvásek a zadělejte hladké nelepivé těsto. Mísu s těstem překryjte utěrkou a nechte asi 30 – 40 minut kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto rukama propracujte a na pomoučeném vále rozválejte asi na pět milimetrů silný plát. Ten rádýlkem rozkrájejte na proužky široké asi 1–1,5 cm. Proužky těsta namotejte buď na trubičky na kremrole nebo na menší zavařovačky, které buď pomažete olejem (aby se trdelník lépe sundal) nebo je obalte alobalem.

Troubu si ohřejte na 180 °C. Trdelníky potřete rozšlehaným vejcem a obalte ve směsi ořechů a cukru nebo ve skořicovém cukru. Formičky, případně sklenice, postavte na plech a pečte ve vyhřáté troubě asi 8 – 10 minut. Pro pečení trdelníků je dobrý horkovzdušný program, protože se upečou rovnoměrně a vy je nemusíte na plechu obracet. Upečené trdelníky sejměte z formiček a ještě jednou obalte.

Trdelníky chutnají nejlépe ještě teplé, ale ani studené vám dlouho nevydrží. Pokud si je chcete opravdu vychutnat, naplňte vnitřek oblíbenou zmrzlinou a ozdobte ovocem, čokoládovými hoblinkami, sekanými ořechy nebo ovocným přelivem.

Previous ArticleNext Article