Recepty

Recept na domácí medové řezy

Díky masivní propagaci medovníku Marlenka jako by se úplně vytratily medové řezy, které pekly naše babičky. Přitom med se do moučníků a cukrovinek na našem území tradičně a s oblibou přidával.

I my máme rodinný recept na řezy z medového těsta, který býval oblíbeným moučníkem při setkáních a slavnostních příležitostech. Jeho recept se dědí z generace na generaci a dnes se o něj podělím i s vámi.

Medovník po česku

Tradiční medové řezy plněné marmeládou a krémem a polité čokoládovou polevou jsou opravdovou pochoutkou, která za trochu práce stojí.

Na medové řezy budete potřebovat:

  • 680 g hladké mouky
  • 230 g cukru
  • 230 g másla nebo Hery (rozdíl nepoznáte)
  • 2 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce medu
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Všechno kromě mouky dejte do širšího kastrůlku a dejte pomalu rozehřát na sporák. Ještě do teplé směsi pak přidejte mouku a zadělejte tužší těsto. Nemusíte ho nechat chladnout, hned ho rozdělte na 4 díly a z nich vyválejte placky o velikosti plechu.

Placky přendejte na vymazaný plech a upečte. Trvá to asi 6 – 8 minut, podle trouby. Upečené placky ztvrdnou, ale promazané a odleželé do druhého dne jsou řezy pak vláčné a velmi dobré.

Na náplň si připravte:

  • 1 litr mléka
  • 8 lžic hladké mouky (pokud nehovíte moučné směsi, uvařte si klasicky pudink)
  • 300 g cukru
  • 300 g másla
  • vanilka, případně pár kapek rumu
  • na dokončení ještě pikantní marmeládu a čokoládovou polevu

Z mouky a mléka uvařte kaši, kterou nechte prochladnout a potom vyšlehejte s cukrem a máslem do krému. První placku namažte krémem, druhou marmeládou a namazanou stranou přitiskněte na krém. Shora ji namažte krémem a přiklopte opět plackou namazanou marmeládou. Výsledné řezy mají vrstvy v pořadí placka, krém, marmeláda, placka, krém marmeláda až k vrchní placce, která zůstane shora suchá.

Moučník je nutné zatížit a dát do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc odpočinout. Druhý den ho polijte čokoládovou polevou, nechte ztuhnout a potom už můžete krájet řezy a konečně ochutnat.

Previous ArticleNext Article