Recepty

Recept na domácí chléb

Jestli se chcete pustit do pečení domácího chleba, měli byste se zaměřit na ten nejzdravější, který si můžete připravit, a to na chléb kváskový.

Zatímco droždí během pečení uvolňuje oxid uhličitý, který bohužel přispívá k překyselení organismu, kvásek je procesem mléčného kvašení, takže je lehce stravitelný a navíc probiotický. Kdo jednou ochutná chléb upečený z kvásku, už nikdy nebude spokojený s jiným chlebem.

Kde sehnat kvásek?

Říká se, že čím starší je kvásek, tím chutnější je chleba. Jestliže dosud kvásek nemáte, je řešením nechat se jím obdarovat. Pokud nemáte v okolí nikoho, kdo si kvásek pěstuje, můžete použít “kváskovou mapu”, kde jsou uvedené kontakty na lidi, kteří vám ochotně část svého kvásku darují.  

Kvásek si ovšem můžete založit sami. Do zavařovací sklenice dejte 100g žitné mouky a 100g ml převařené vody. Pořádně lžící promíchejte, hmota by měla mít konzistenci husté kaše.. Sklenici přikryjte ubrouskem a upevněte ho, kvásek musí dýchat. Nechte ho na místě, kde bude okolo 24°C,tedy asi na kuchyňské lince. Druhý den kvásek promíchejte a přidejte 100 ml převařené vody a 100g žitné mouky. Je typické, že se kvásek zvedne, ale poté zase klesne, tvoří totiž bubliny. Třetí den opět přidejte 100g žitné mouky a 100g ml převařené vody a pořádně promíchejte. To samé proveďte čtvrtý den, ale s polovičním množství vody a mouky. Pátý den můžete začít péct. JNapoprvé je lepší použít kvásku více. Asi 100g kvásku si uchovejte na další použití v lednici, tam může vydržet i několik roků.

Jak se peče chleba

Na žitný chléb, který je zdravější, použijte:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky (část přece jen můžete nahradit pšeničnou nebo špaldovou)
  • kmín, sůl (po 1 čajové lžičce)
  • cca 250 ml vody

Smícháte suché suroviny, přidáte kvásek a vodu, promícháte necháte 20 minut odpočinout. Pak důkladně prohnětete a dáte kynout na 5 hodin. Proces kynutí se ale může protáhnout, žitná mouka kyne déle než pšeničná, a také mladší kvásek oproti starému musí kynout déle.

Žitný chléb se musí péci ve formě nebo v hrnci, protože by se jinak úplně roztekl do stran. Formu buď vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem. Pečeme při teplotě 250 °C cca 20 min, pak zmírníme na 200 °C a dopékáme 40 minut. Chléb pak necháme úplně vychladnout. Skvělou kvalitu i chuť si domácí kváskový chléb udrží 4 – 5 dní, žitný i déle.                   

Previous ArticleNext Article