Domácí burger: Recept na chutné jídlo

Ve chvíli, kdy ochutnáte domácí burger, nejspíš přestanete navštěvovat fast foody, protože vás už neuspokojí.

Burgery se tradičně připravují z hovězího masa, i když dnes už se to až tak nedodržuje a při přípravě můžete použít i jiné maso. Mlít je ho dobré až na poslední chvíli před přípravou a také hned po vytažení z lednice, aby bylo studené. Z kupovaného mletého žádný kulinářský zázrak. Dobré maso není nutné nijak zvlášť  upravovat, stačí ho jen posolit a opepřit a dát na gril. Po ugrilování ho nechte chvilku odpočinout, aby nasákl zpět uvolněnou šťávu.

Recept na domácí burger

Suroviny

  • 800 g mletého hovězího masa s nízkým podílem tuku
  • 1 vejce
  • svazek petrželky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Maso smícháme s ostatními ingrediencemi a necháme chvíli odpočinout.
  2. Potom vytvoříme karbanátky ve velikosti bulek na hamburgery a z obou stran je ugrilujeme.
  3. Z uvedeného množství připravíte burgery pro čtyři běžné strávníky.

Jestliže si chcete burger připravit doma v zimě a nemáte gril, který by se dal použít v interiéru, můžete si ho připravit na grilovací pánvi, případně na obyčejné, jen lehce potřené slaninou nebo olejem.

Jak domácí burger servírovat

Rozkrojenou bulku rozpečte na grilu, jednu půlku potřete kečupem a druhou hořčicí. Pokud některá z těchto pochutin nepatří k vašim oblíbeným, můžete ji nahradit majonézou. Na jednu půlku pak položte karbanátek, plátkem čedaru nebo jiného libovolného sýra, plátek salátu, kolečko cibule, případně další zeleninu podle vaší chuti (okurka, rajče).

Doporučujeme: Španělský ptáček

Protože se burgery na housku vrství do výšky, bývá obvyklé, že se celé dílo propíchne špejlí, aby nesklouzlo. V Americe k burgerům také běžně podávají bramborové hranolky, my kombinaci housky a brambor nijak zvlášť nevyhledáváme, takže si raději připravte misku zeleninového salátu. Rozhodně to víc koresponduje se zásadami zdravé výživy a nejspíš si i víc pochutnáte.