Recepty

Recept na belgické vafle

Sladká vůně mřížkovaných placiček pečených mezi dvěma rozpálenými železy se line snad každou ulicí v Belgii. Ano, řeč je o vaflích. Dělí se na dva typy – bruselské a lutyšské a oba nesou svůj název podle města, ve kterém se začaly vyrábět.

Bruselské vafle jsou obdélníkového tvaru, jsou připravované z řidšího kynutého těsta. Bývají jemné, lehké a nadýchané. Lutyšské vafle jsou nepravidelného tvaru a jsou připravovány z hutnějšího těsta, jsou menší, sladší a nejsou tak nadýchané. Nejčastěji se konzumují vlažné. Které jsou lepší? Pojďte vyzkoušet obě varianty vaflí a uvidíte sami, co vám chutná víc.

Bruselské vafle

Co budete potřebovat:

  • 20 g droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 300 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 110 g másla

Postup:

Nejprve si připravte kvásek a to tak, že smícháte droždí s lžičkou mouky, trochou vlažného mléka a s cukrem a nechte vzejít kvásek. Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny. Zbylou mouku, cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vyšlehané žloutky smíchejte s kváskem a vypracujte v hladké těsto. Poté nechte těsto vykynout. Do vykynutého těsta přidejte sníh z bílků. Vaflovač potřete tukem a nechte rozpálit. Těsto opatrně vlijte do vaflovače a nechte upéct do zlatova. Podávat můžete se šlehačkou, čokoládovu polevou, či ovocem.

Lutyšské vafle

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 25 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 18 g droždí
  • 2 vejce
  • 10 g soli
  • 350 g perlového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru na obalení

Postup:

Do mouky vlijte mléko,přidejte vejce a rozdrobte droždí. Poté co se droždí v mouce rozpustí, začněte míchat, dokud nezapracujete veškerou mouku. Následně přidáte cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Těsto hněťte ještě tak 10 minut, aby bylo správně propracované a nelepilo se na stěny mísy. Nechte kynout a po 30 minutách přidejte perlový cukr a nechte kynout ještě hodinu. Do rozpáleného vaflovače dáváte malé bochánky těsta obalené v moučkovém cukru, pečou se přibližně 5 minut. Podávejte ještě teplé.

Previous ArticleNext Article