Domácnost

Pomalý hrnec – vítaný pomocník v každé kuchyni

V dnešní uspěchané době, kdy mnohdy bojujeme o každou minutu, nám může úvodní nadpis připadat poněkud zavádějící. I když vaření v pomalém hrnci plně kopíruje jeho název, nejde o nic, co bychom nechtěli vlastnit. Pomalý hrnec je určen především na přípravu jídel z jednoho hrnce a na pečení masa vcelku. Pokrmy připravené v pomalém hrnci získávají specifickou a výraznou chuť a jsou velmi křehké. Vaří se pomalu, a to 4 – 10 hodin při teplotě 90 – 95°C.

Technologii dnešního vaření v pomalém hrnci využívali již dávní předkové, kteří do vyhaslých, ale ještě horkých pecí vkládali nádoby se syrovými potravinami, které po několika hodinách vyndavali uvařené. Jídla připravená v pomalém hrnci jsou vhodná pro dietní vaření, dále pro všechny, kdo chtějí omezit tuky a žít zdravě. Výhodou vaření v pomalém hrnci je příprava jídel s minimálním množstvím soli a koření. Pomalý hrnec se skládá ze dvou částí, obalu a vnitřní nádoby. Obal hrnce tvoří kovový plášť s držadly a ovládacím panelem, vnitřní nádoba se vyrábí ve dvou provedeních –  kameninová a keramická.

Kameninová nádoba – vnitřní kameninová nádoba pomalého hrnce se může použít k vaření přímo na sporáku nebo k pečení v troubě. Kameninová nádoba je vyrobena ze speciální ETC kameniny, udrží potraviny dlouho teplé. Je vzhledná a používá se také pro servírování jídla na stůl. Zbylé jídlo můžeme uložit i s nádobou do ledničky. Hrnec se myje jak běžným způsobem, tak i v myčce. Připečené jídlo se po odmočení odstraní gumovou špachtlí a případné vodní mapy lze odstranit octem.
Keramická nádoba – vnitřní keramická nádoba se nedá použít na pečení přímo v troubě a též není vhodná k vaření na sporáku. Další vlastnosti jsou podobné jako u kameninové nádoby. Jídlo zde vydrží dlouho teplé a může být servírováno přímo na stůl. Pokrmy připravené v keramické nádobě se mohou ohřívat v mikrovlnné troubě, a pokud jde o mytí, lze i tuto nádobu vložit společně s poklicí do myčky nádobí.

Výhody vaření v pomalém hrnci:

– úspora času při vaření – jídlo se vaří včetně přísad společně
– jídlo se vaří pomalu a stejnoměrně
– jídlo se nepřipálí, neuteče a nemusí se míchat
– zachování výživné hodnoty pokrmů
– jde o zdravé vaření bez tuků, s malým množstvím soli a koření – vhodné i pro diety
– úsporný provoz – příkon max. 200 W

Nevýhody vaření v pomalém hrnci:

– musíme počítat s dostatečnou časovou rezervou
– maso je po upečení velmi měkké a šťavnaté, ale nemá (nezdravou) křupavou kůžičku, což může být pro někoho nepříjemné

Obecný technologický postup

Do vnitřní nádoby pomalého hrnce vložíme maso a k němu přidáme všechny přísady. Zalijeme malým množstvím vody, vše důkladně promícháme a přikryjeme poklicí. Hrnec zapneme na námi vybraný stupeň, podle kterého nastavíme dobu vaření. Pokud je součástí hrnce kameninová nádoba, můžeme na sporáku předem orestovat maso či zeleninu. Během vaření nemusíme u většiny připravovaných potravin obsah hrnce kontrolovat jako při klasickém vaření. Příprava pokrmů je jednoduchá, bezpečná a nevyžaduje stálé dohlížení. Pozvolným vařením se z hrnce  neodpařuje tekutina a jídlo se nepřipaluje

Co lze v hrnci vařit?

Nejlépe se hodí na vaření veškerých omáček, dušených mas, přesnídávkových polévek, čerstvé i mražené zeleniny a pokrmů z mletých mas. V hrnci je možné také péci maso, po upečení je velmi měkké a šťavnaté. Na základě vlastních zkušeností vám doporučuji vyzkoušet zdravě připravené a přitom velmi chutně upečené kuře a na jazyku se rozplývající šťavnatou sekanou. 

Previous ArticleNext Article