Ořechová másla a jejich zdravé účinky pro organismus

V poslední době se konzumace ořechových másel dost výrazně zvýšila a není divu. Mají totiž dost unikátní složení, díky níž nepřibíráte. Výhodou ořechových másel je to, že obsahují zdravé tuky, které tělo potřebuje, a hlavně hodně bílkovin. Mimo to v nich najdete řadu stopových prvků (především hořčík, měď, mangan a železo), vitamín E a vlákninu.

Jestli máte chuť na sladké, sáhněte raději po ořechovém másle, například po arašídovém. Díky němu chuť na sladké zaženete a ještě prospějete zdraví. Arašídové máslo je velmi rozšířené v USA, kde se maže na chléb místo našeho kravského. Věděli jste, že 100 g kravského másla představuje 3130 kJ, zatímco arašídové jen 2400 kJ?

Jak pomáhají jednotlivé druhy ořechů

Obecně ořechy napomáhají regulovat krevní tlak, zlepšují vstřebávání vitamínů, obsahují velké množství antioxidantů a vlákniny. Každý druh pak ještě má své specifické účinky, podle kterých se můžete rozhodnout, jaké konkrétní máslo si pořídit.

Mandlové máslo patří k těm nejzdravějším kvůli vysokému množství bílkovin a vlákniny. Mandle pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, proto se velmi hodí ke snídani: pokud je hladina cukru vyrovnaná, budete mít mnohem více energie a menší chuť k jídlu. Ideální je i pro sportovce.

Kešu máslo pomáhá zmírnit nervozitu a deprese, posiluje nervovou soustavu. V případě, že se cítíte bez energie, kešu oříšky zaženou pocit únavy a vyčerpanosti. Kešu oříšky mají mnohem méně tuku než jiné ořechy, snižují krevní tlak, pomáhají při zácpě a trávicích potížích, regenerují organismus, pomáhají při anémii i například s tvorbou spermií.

Lískooříškové máslo působí příznivě na hladinu cholesterolu a cukru v krvi, minimalizují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Pravidelná konzumace lískových oříšků podporuje i imunitní systém, zklidňuje nervovou soustavu, zlepšuje paměť a náladu.