Domácnost

Odšťavňovač – cesta ke zdraví

Před Vánocemi, naštěstí ještě před samotným nákupním šílenstvím, jsem s rodinou procházela řadou obchodních domů kolem zbožím přeplněných regálů. Myslím, že každý, kdo má děti, si dovede představit úsilí, se kterým prosazují koupi čehokoliv, co je jen trochu zaujme. Hitem loňských Vánoc se pro mou dceru stal odšťavňovač a její neustálé výzvy k jeho zakoupení nás všechny slušně řečeno unavovaly.

Z počátku jsme její požadavek nebrali vážně, a to především z důvodu již tak různými spotřebiči přeplněné kuchyně. Ovšem její vytrvalé naléhání doprovázené slovy, že chce být zdravá, štíhlá a krásná, nás nakonec otrávilo tak, že jsme podlehli a koupi přislíbili.

Pod stromečkem sice odšťavňovač nenašla, ale na konci ledna jsme se pro jeden rozhodli a jeli ho koupit. V den nákupu se oči naši dcery rozzářily takovým způsobem, že pohled do jejích dychtivých a zároveň očekáváním napjatých očí nám byl adekvátní odměnou. Hned na začátku musím zdůraznit, že žádný zázrak jsme rozhodně nečekali. Spíše jsme počítali s předpokladem, že i tento spotřebič skončí tak, jako již některé jiné vyloženě „nezbytné“ součásti vybavení naši kuchyně. O to více mě překvapilo, že i po třech měsících je odšťavňovač v naší domácnosti v permanenci téměř denně, a to mě přimělo zapátrat po historii jeho vzniku a vývoje a zamyslet se nad užitkem a možnostmi dalšího jeho využití.

Jak jsem se dočetla, byl jedním z hlavních propagátorů požívání syrové šťávy z ovoce a zeleniny americký odborník na výživu Dr. Norman Walker. Řídil se rčením, že největší osvěta je vlastní příklad. K nápadu využít čerstvé šťávy k léčbě ho přivedla vlastní nemoc, kterou trpěl v mládí. Na sobě ukázal světu, že pití čerstvých šťáv má blahodárné účinky na lidský organismus, a za přispění pravidelné konzumace šťáv se dožil více jak 100 let. V roce 1910 založil v New Yorku Norwalkskou laboratoř, ve které vědecky zkoumal složení čerstvých potravin a v roce 1930 vyvinul první rozmělňovací odšťavňovač, později proslulý pod názvem odšťavňovač Norwalk. Zároveň je autorem mnoha knih, týkajících se vzájemné propojenosti vhodně zvoleného jídelníčku a jeho vlivu na zdraví každého jedince.

Po Sametové revoluci se osvěta propagující nutnost vyšší spotřeby zeleniny a ovoce pozitivně podílela na jejich zvýšené konzumaci. Ale i po těchto snahách se příjem vitamínů v naší společnosti pohybuje stále ještě pod minimální stanovenou hranicí. Hlavní výhodou šťáv je jejich snadná stravitelnost. Z čerstvé šťávy dokáže lidský organismus vstřebat více vitamínů a dalších důležitých látek, než je tomu při konzumaci tuhé stravy.

Pozitivní účinky na lidský organismus

Jedná se především o detoxikační  a regenerační schopnosti – čerstvé ovocné a zeleninové šťávy pomáhají odstraňovat toxiny z trávícího traktu, absorbovat tuky, podporují trávení, snižují nadváhu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii a vitalitu. Zvlášť účinné jsou šťávy z čerstvé zeleniny, které v syrovém stavu neztrácejí tolik důležité proteiny a živiny. Různé druhy ovoce lze vzájemně kombinovat a tím vytvářet originální ovocné koktejly, což platí i v případě zeleniny. Vždy záleží jen na chuti a individuální potřebě každého z nás.

Odšťavňujeme

Z ovoce: pomeranče, melouny, ananas, hrušky, jablka, broskve, ostružiny, banány, grapefruity, černý rybíz, mandarinky, maliny, kiwi, hroznové víno a citrony

Ze zeleniny: okurky, brokolice, mrkev, avokádo, květák, řeřicha, rajčata, hlávkové zelí a červená řepa

Jak odšťavňovače pracují?

Většina u nás prodávaných odšťavňovačů pracuje na poměrně jednoduchém principu odstředivé síly. Ovoce či zelenina se po nastrouhání na diskovém struhadle rozprostře po jemném sítě a díky vysokým otáčkám a odstředivé síle dochází k oddělení požadovaných šťáv.

Jak poznáte dobrý odšťavňovač?

Z řady testů jasně vyplynulo, že nejdůležitějším ukazatelem dobrého výrobku je kvalita síta a struhadla, s přímou návazností na počet otáček a výkon motoru. V zásadě platí, čím je síto jemnější a má vyšší počet otáček, je výtěžnost odšťavňovače dokonalejší. V žádném případě nestačí jen jedna z uvedených vlastností. Na základě zkušeností se nejvíce osvědčila nerezová síta z mikrosíťového materiálu, poté následují síta nerezová z děrovaného plechu a naopak  síta s nejhorší propustností jsou sice také nerezová z děrovaného plechu, ale doplněná plastovými předěly a okraji.

Pokud o zakoupení odšťavňovače uvažujete, rozhodně si důkladně prostudujte technické parametry, a to u různých značek. Jejich vzájemné srovnání vám bude dobrým pomocníkem při samotném nákupu. Nikdy nekupujte jen podle vzhledu nebo ceny. Aby mohl odšťavňovač dobře plnit svoji funkci, je nezbytné mít ho stále po ruce, nejlépe vkusně umístěný přímo na kuchyňské lince. Uklizený někde hluboko ve skříni se vám nebude chtít vytahovat a užitek z něho bude prakticky nulový.

Previous ArticleNext Article