Domácnost

Nebaví vás vařit ve spěchu? Zkuste pomalit.

Výraz „pomalení“ se objevil v prostředí českého internetu v souvislosti s takzvaným „pomalým hrncem“ (anglicky crock pot). Nejedná se o žhavou novinku, první takové hrnce se objevily v Americe na počátku 70. let minulého století. Již tehdy oslovil tento vynález tisíce lidí, ať již pro energetickou úspornost, časovou nenáročnost či zdravou přípravu pokrmů. U nás se začal těšit větší oblibě tak před dvěma lety.

Principem přípravy jídla v pomalém hrnci je dlouhé vaření na hranici cca 95 stupňů v uzavřené nádobě bez potřeby přidávání většího množství tuku, soli či koření a bez nutnosti míchání. Díky nízké teplotě si navíc jídlo uchovává více vitamínů a dalších lidskému tělu potřebných látek a nemůže se připálit. Jednotlivé ingredience se prostě jen pokrájí, vloží do hrnce, zamíchají a dají se vařit. Nemusíte nic průběžně míchat ani kontrolovat. K uvaření výborného oběda potřebujete jen prkénko, nůž a pomalý hrnec. Připravíte tak poměrně bez práce jídlo chutné i zdravé, vhodné dokonce i pro „dietáře“. Výborným pomocníkem může být například i na chatě, kde je jistě spousta jiné zábavy a nechcete stát celé dopoledne u plotny.

Pomalý hrnec bývá složen z vnitřní keramické či kameninové nádoby a vnějšího zahřívacího pláště. Pokud volíte hrnec s kameninovou nádobou, můžete ji zároveň použít na přípravu pokrmu na ploténce (příprava jíšky, cibulky…), pečení v troubě (dopékání kůrky), uchovávání jídla v ledničce či k samotnému servírování. Jednotlivé typy se také liší svojí velikostí, je důležité vědět, pro kolik osob budete nejčastěji vařit. Pokud máte větší rodinu, nebo budete chtít mít uvařeno třeba na dva dny, volte určitě nádobu větší.

Některé hrnce mají elektronické ovládání, kdy nastavíte režim (I pro nižší teplotu – II pro vyšší) a délku vaření (4 – 10 hodin) a hrnec se po stanovené době sám vypne. Jiné mají ovládání mechanické. To může být výhodou tehdy, když chcete mít jídlo vařené ve stanovenou dobu. Jednoduše zapnete hrnec přes běžně prodávaný časový spínač, aby se zapnul až ve vámi zvolenou dobu.

Na internetu již najdete stovky receptů určených pro pomalý hrnec, od koláčů přes guláše, sekané, rolády a polévky až k takovým českým klasikám, jako je kachna či svíčková. A každý týden přibývají recepty nové, protože s pomalým hrncem se výborně improvizuje. Můžete si sami vybírat druhy zeleniny, masa, zkoušet změnu chuti jiným poměrem ingrediencí či použitím jiného koření. Můžete „pomalit“ například vepřové koleno, kdo prý to zkusil, jinak už ho nechce 😉

Nepíšu tento článek jen na základě vyčtených informací. Pomalý hrnec mi nadělil Ježíšek, protože jsem si jej přála, abych měla více času věnovat se své rodině. Ta kromě věčně hladového manžela vyžadujícího teplé večeře čítá i tři malé děti. A tak už pro mě není takový problém nasypat večer do hrnce nakrájené maso a zeleninu, zalít vývarem a celou noc vše „pomalit“. Ráno už jen rozmixuji omáčku, případně zavařím mouku, pomocí domácí pekárny připravím chutný knedlík a oběd je hotový celkem bez práce. Mám čas jít s dětmi ven, hrát si nebo se věnovat „výtvarničení“… A musím uznat, že maso je z pomalého hrnce upečené do měkka a velmi chutné. Pomalým hrncem se Ježíšek prostě vytáhl…

Na českém trhu se objevují nejčastěji hrnce značek Bionaire, Rohnson či „rýžovar“ Tesco.

Máte s pomalým hrncem zkušenosti? Napište nám svůj oblíbený recept, nebo se podělte o zkušenosti!

Previous ArticleNext Article