Domácnost

Nakladačky – 300 let stará tradice

Věřte či nevěřte, ale tradice nakládání okurek je opravdu stará více jak 300 let. Za tu dobu spatřilo svět mnoho různých receptů, ale jedno měly vždy společné. Výsledem byly naložené okurky, které se díky konzervaci mohly jíst v každém ročním období.

Dříve měly každá vesnice či dokonce město svůj zaručeně nejlepší recept a na své okurčičky nedaly dopustit. Tak jako dnes se i v minulosti dědily recepty z generace na generaci a mnohé z nich byly považovány za rodinný poklad. Každý recept v sobě zahrnoval trochu jinou tradici. Někdo používal list vinný, jiný zase třešňový či višňový a ani dubový list nebyl opomenut. O dalším koření nemluvě. Pestrá škála včetně zázvoru, křenu, kopru, hřebíčku, brutnáku, kerblíku, tymiánu či saturejky se stala součástí různých a po řadu let používaných receptů.

Pokud chcete, aby vaše nakladačky byly nejen chutné, ale také vzhledově nepřehlédnutelné, musíte si pro nakládání vybrat jen ty čerstvé, neponičené, tvrdé a svěží bez žlutého nádechu. Navíc by všechny okurky měly být velikostně vyrovnané, není dobré míchat velké s malými. Další a neméně důležitou podmínkou pro optimální uchování okurek je jejich čistota. Před samotným zavařováním je nutné okurky dokonale umýt. Nejlépe kartáčkem, přičemž myjeme každou okurku zvlášť. Nepříjemná práce, ale s výsledkem, který stojí za to. Zapomínat by se nemělo ani na čistotu sklenic a víček.

A teď již chybí jenom recept a můžete začít zavářet. Tento recept je jedním z mnoha ověřených receptů. Na základě vlastních zkušeností ho mohu jen doporučit. Okurčičky jsou opravdu chutné a věřte, že se ve vašem sklepě dlouho neohřejí.

1 lžička soli
1 dl octa
3 pol. lžíce cukru
1 bobkový list
3 kuličky pepře
5 kuliček nového koření
hořčičné semínko – podle oka (trochu)

Hned poté, co vložíte okurky, třeba společně s cibulí a jinými ingrediencemi, do ¾litrové sklenice, přidáte postupně výše uvedené suroviny a jejich uvedené množství. V případě potřeby dolijete vodou, uzavřete a pak již jenom sterilujete. Kdo má rád pikantnější okurčičky, přidá ještě kousek feferonky.

Pokud budete mít čas a chuť, budeme rádi, když se s námi podělíte o recept, podle kterého nakládáte oblíbené okurčičky právě vy. Nebo nám můžete napsat, jak dopadlo vaše zavařování podle námi uvedeného receptu.

Previous ArticleNext Article