Domácnost

Kvalitní nádobí – nerezové nádobí

Nějaké to nádobí má ve své domácnosti určitě každý z nás. Pokud již není příznivcem vaření, tak určitě patří do skupiny těch, co si občas něco ohřejí, a to nejen v mikrovlnné troubě. Takže nádobí jistě používáme všichni. Z pohledu odborníků je jedno z vhodných nádobí právě to nerezové. Vyniká dlouhou životností, nerozbitností, odolností vůči korozi, pachům a mechanickému poškození.

Neopomenutelnou vlastností kvalitního nerezového nádobí je schopnost udržet teplotu a tím snížit spotřebu energie. Někomu by se mohlo zdát, že nerezové nádobí patří spíše do profesionálních kuchyní, ale určitě tomu tak není. Výrobci si již dávno uvědomili, že i domácnosti jsou pro ně zákazníci, a nabízejí proto celou řadu variant nerezového nádobí vhodného do malých provozů. Předpokládám, že většina z nás pochopila, že za kvalitu je potřeba si připlatit. A tato slova platí také v případě nerezového nádobí, pokud koupíte nekvalitní a poměrně levný výrobek, budete s tímto nádobím nespokojeni a ještě dlouho budete litovat zbytečně vyhozených peněz.

{snippet ad5}Nádobí kupujeme zásadně ve specializovaných prodejnách, jak v kamenných, tak i v těch virtuálních. Při nákupu prostřednictvím internetu nesmí být základním kritériem cena. Upřednostnit bychom měli prověřené obchody, nejlépe se sídlem na území České republiky. To oceníte, především pokud budete nuceni zboží reklamovat. Já osobně jsem tuto cestu zvolila a doposud jsem nikdy nenarazila na internetový obchod, se kterým bych nebyla zcela spokojena.

Bezpečnost je při vaření na prvním místě, a snad proto bychom se měli zajímat o kvalitu a provedení úchytů u hrnců a pokliček. Důležité je především, aby byly tvarově pohodlné do ruky a konstrukčně pevné a nijak se neviklaly. Nejvhodnější jsou úchyty, které během vaření zůstanou studené. Jedná se odizolované úchyty. Kvalitní nádobí můžeme bez obav vložit do myčky či trouby. Každý z hrnců musí mít dokonale rovné dno. Nejvhodnější a nejekonomičtější variantou je nádobí opatřené silným akutermickým dnem, které díky svým vlastnostem drží teplotu. Při vaření v těchto hrncích vypínáme sporák s předstihem, protože naakumulovaná energie předává teplo dále do nádoby.

Nerezové nádobí je vyrobeno z chromniklové oceli, ta je ve většině případů označena číslem, a pokud má hodnotu 18/10, jedná se o kvalitní a nerezavějící ocel. Některé druhy nerezového nádobí mají poklice s teploměrem, případně i s akustickým signálem, který upozorní, že teplota v hrnci dosáhla varu. Snad jediným, ale poměrně nepříjemným problémem je starost o jeho údržbu. Na nerezovém povrchu je vidět doslova každá kapička, a pokud chcete, aby nádobí vypadalo stále jako nové, musíte věnovat značné úsilí péči o něj. Některým znečištěním lze předcházet šetrným používáním, přičemž je potřeba dodržovat několik ověřených zásad.

– používejte odpovídající průměry plotýnek
– dávejte pozor, aby u plynových sporáků nešly plameny přes okraj dna
– nesypte sůl do studené vody, zabráníte tím možnému vzniku bílých skvrn na dně nádobí
– zbytečně nezahřívejte prázdné nádobí
– k mytí používejte pouze výrobcem doporučené čisticí prostředky
– pokud je nádobí silně znečištěné, namočte ho do vody s větším množstvím saponátu
– k čištění leštěných ploch nikdy nepoužívejte agresivní látky, různé čisticí písky, drátěnky a ostré předměty, které by mohly výrobek trvale poškodit

Čištění silně znečištěného nerezového nádobí není nijak snadné, dokáže pořádně pokazit dojem z jinak komfortního nádobí. Proto bych se ráda obrátila na čtenáře, kteří mají s údržbou nerezového nádobí vlastní zkušenosti a mají chuť se o ně podělit s ostatními uživateli.

Previous ArticleNext Article