Domácnost

Kuchařské umění od A do Z

Nevařím moc často a většinou je to pro mě spíš práce nutná k zachování životních funkcí než zážitek. Nicméně jsou knihy a situace, které ve mně spolehlivě rozdmýchávají touhu něco uvařit, nebo dokonce vařit často a navíc to umět:-). Před pár dny se mi dostala do rukou kniha Kuchařské umění od A do Z od nakladatelství REBO.

Mým úkolem bylo napsat na ni recenzi. Už sama kniha při prvním „ohledání“ vzbuzuje libé pocity a chuť na něco dobrého. A po otevření několika stran, pročtení receptů… Naštěstí existuje rychlé spojení mezi kupujícím a nakladatelstvím jménem internetový obchod a tak již kniha obývá i mou domácnost – na věky věků nebo do úplného zničení. Vyzkoušela jsem si jako kuchařský laik a neumětel několik receptů. Odkazy na recepty najdete níže.

Publikace Kuchařské umění od A do Z nabízí všechny kvality dobré kuchařské knihy: je přehledná, bohatě ilustrovaná a přináší bezpočet praktických rad, keré umožní proniknout do kulinářského umění i začátečníkům. Vedle klasických receptů z běžných surovin zde naleznete labužnické speciality převážně francouzské provenience, ale také řadu receptů zastupujících rozmanité světové kuchyně. Jde o moderní rodinnou kuchařku, která nabízí základní i méně obvyklé kuchařské postupy a která uspokojí jak potřebu každodenní přípravy pokrmů, tak touhu po kulinářském dobrodružství pro slavnostní příležitost.

Krásná kuchařka by měla vedle receptů obsahovat i lákavé fotografie. Dobrá kuchařka by měla poskytnout co nejvíce informací a odpovědět na celou škálu otázek, které mohou při vaření vyvstat. Tato kniha spojuje obě zmíněné kvality: je nejen bohatě ilustrovaná, ale rovněž nabzí bezpočet praktických rad, které vám umožní proniknout do kulinářského umění. Většinu přísad nakoupíte v běžných obchodech, jen pro některé budete muset do specializovaných prodejen. Jakmile budete mít všechny potřebné ingredience, můžete se vydat na dobrodružnou cestu přeměny prostých surovin v lahodné pokrmy. Umět si v kuchyni poradit téměř se vším pro vás již nebude pouhým snem.

Kniha je rozdělená do 12 kapitol podle druhu potravin, které zpracováváte. Každá kapitola obsahuje cca 15 – 20 kratších vstupů o tom, jak na to – jakým způsobem se ta či ona úprava dělá. Například dušení, vaření masa, příprava rajčatových omáček, bábovky, placičky… A každá úprava obsahuje 1-2 recepty.

Kuchařku můžu doporučit všem začínajícím i středně pokročilým kuchařům a kuchařkám. A samozřejmě jí nikoho neurazíte ani jako dárkem.

Hovězí maso
{snippet ad1}
Vařené hovězí maso

Maso opláchneme, mírně naklepeme a vložíme do vařící osolené vody, aby zůstalo šťavnaté. Maso nevaříme píliš do měkka, musí být křehké, ale nesmí se drobit. Podáváme obložené dušenou zeleninou, se saláty nebo s křenem a chlebem jako přílohou. Můžeme podávat také se studenými či teplými omáčkami, nebo z něj připravíme nádivku či paštiku.

Hovězí na niti

{mosimage}Na 6 porcí oloupeme a nakrájíme 3 mrkve. Opláchneme 2 celerové natě a 2 pórky, které svážeme dohromady. Oloupeme a rozpůlíme 3 cibule. Do kousku látky zabalíme 10 kuliček černého pepře a 3 hřebíčky. Připravíme si svazek bylinek z tymiánu, bobkového listu a petrželky.

Všechny suroviny vložíme do kastrolu a zalijeme 2,5 l vody osolené 2 polévkovými lžicemi hrubozrnné soli. Přivedeme k varu a za mírného vaření vaříme 50 minut.

U řezníka si necháme očistit 1,2 kg svíčkové. Jeden její konec napevno ovážeme nití a maso ponoříme do mírně bublajícího vývaru. Na uvaření do růžova postačí 20 minut. Poté vyjmeme zeleninu a rozprostřeme ji na teplý talíř. Pomocí niě vytáhneme z kastrolu svíčkovou a naporcujeme ji na 1 cm silné plátky. Podávme s nakládanými okurkami.

Krém z fazolových lusků se šalvějí

Krém ze zelených lusků se šalvějí bude chutným předkrmem při letní večeři, zvlášť doplníme-li jej rybou peenou v alobalu a dezertem v podobě melounu. Jednoduché menu dotvoříme vaječnou omeletou s bylinkami a levandulovou zmrzlinou s kousky mandlí. Jako nápoj doporučujeme například víno Modrý Portugal.

{mosimage}Recept je rozepsán pro 4 osoby a příprava pokrmu by měla trvat kolem 50 minut.

Ingredience:
500g zelných fazolových lusků
30g másla
1 velká cibule
1 pórek
čerstvá šalvěj
1 vejce
1 kelímek smetany
sůl a pepř

1. Lusky rozkrojíme, umyjeme a necháme odkapat. Jelikož je budeme mixovat, není potřeba pořizovat ty nejkvalitnější. Můžeme zvolit levnější lusky, avšak pod podmínkou, že budou čerstvé a pěkné barvy.

2. Máslo rozpustíme ve velkém kastrolu se silným dnem. Oloupeme cibuli, umyjeme pórek a nejemno jej pokrájíme. Osmahneme na másle a poté přidáme lusky.

3. Zalijeme 1,5 l vody, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. V polovině varu pokrm osolíme a opepříme.

4. Uvařené lusky přelijeme do mixéru a a rozmixujeme. Poté vše vrátíme do kastrolu, posekáne nasekanou šalvějí a necháme povařit dalších 5 minut.

5. Těsně před podáváním zahustíme krém smetanou s rozšlehaným žloutkem. Ochutnáme a podle pořeby dokořeníme. Nakonec zdobíme nasekanou šalvějí.

 
 
Ukázky jsou z knihy Kuchařské umění od A do Z od nakladatelství REBO
Previous ArticleNext Article