Domácnost

Kuchařka pro matky na pokraji nervového zhroucení

Od současné ženy se očekává, že bude nejen dobrou matkou, ale i výbornou manželkou, pracovnicí a v neposlední řadě i výtečnou kuchařkou. Jak ale zvládnout všechny tyto role bez toho, aby netrpěli žádní členové rodiny, především pak děti. A na ty musí žena myslet nejdříve, hlavně co se týká jídel. Právě ony jsou totiž těmi, kdo určují směr, chutě a náladu související jak s přípravou, tak se samotnou konzumací.

Pokud matka dětem slíbí, že udělá něco výborného k večeři či svačince, její andílci se okamžitě přihrnou do kuchyně a nedočkavě obcházejí kolem kuchyňského stolu v naději, že jejich dobrota se tam objeví v co nejkratším čase, nejlépe ihned. V té chvíli, co žena – matka tato slova vyřkne, musí počítat s tím, že na přípravu má naprosté minimum času, a především se dítěti musí pokrm líbit na první pohled. Děti jsou gurmáni, milují fantazii, s naprostou dokonalostí vnímají vyváženost a chuť.
Každá matka má zájem na tom, aby se její dítě stravovalo zdravě. Jak ale potomka přesvědčit, že právě tahle zeleninka, kterou s obdivuhodnou vytrvalostí náš mazlíček plive po celé kuchyni, je to nejlepší pro jeho vývin.

Ukázka z knihy:
5 pravd této knihy v bodech:
1. Děti jsou nejnevděčnější tvorové pod sluncem.
2. Nesněme o poslušných andílcích, kteří spolu s námi s nadšením stráví tři hodiny nad přípravou slavnostní krmě.

3. Vaření, to je ruční práce: přesná, jednoduchá, hravá a tvořivá – a velmi dobrodružná!
4. Žádné experimenty, ale recepty, které se osvědčily.
5. Vaření, to je největší projev lásky.

Těmito slovy autorek bylo snad řečeno naprosto vše, vynikajícím způsobem se jim podařilo shrnout tu spoustu nekonečných slov a frází o stravování dětí a jejich přístupu k němu. Naprosto s nimi souhlasím, experimentovat se opravdu nevyplácí. Můžeme se snažit sebevíc, ale dítě více ocení rychlou svačinku – vkusně a hravě ozdobenou, která pro něj bude znamenat chvíli radosti – než klasický sváteční recept naší babičky, nad kterým sedí a jeho sousta se dají spočítat na prstech.

Tato velmi malá knížka v sobě svým designem skrývá celou řadu naprosto úžasných rad, a především receptů doplněných ilustračními fotografiemi jídel, určených pro naše potomky. Již pouhý pohled na ně vám ukáže, že se jedná o jednoduchá jídla, která můžete připravit i se svými dětmi. Hlavně nezapomeňte – děti nemají trpělivost takovou, jakou od nich očekáváme. Udržet pozornost v rozmezí 30 minut je zázrak, takže i jídla, která v této publikaci najdete, svou přípravou zaberou vysloveně minimum času.

V úvodu se dočtete o vzniku samotné knížky, nahlédnete do života autorek, které mají samy děti a jejichž nápad vytvořit tuto kuchařku považuji za skvělý – vždyť kolik z nás se denně trápí myšlenkou, co uvařit, čím nakrmit naše rošťáky a uličnice, abychom se zavděčily a na talíři nezbyl ani drobeček.
A malá ochutnávka:
Celozrnné špagety se zeleninovými nudličkami

Na tento jednoduchý a sympatický recept potřebujeme japonské struhadlo. Celozrnné těstoviny chutnají, když jsou pěkně, zato zelenina musí být al dente. Takže pokud je nakrájená na nudličky, „uvaří se“ prakticky sama (nepotřebujete žádný druhý kastrol). Máme čas právě tak na umytí dětských rukou – a je hotovo. Podáváme s hoblinkami parmazánu, což je velmi efektní!

250g celozrnných špaget
1 mrkev
2 malé cuketky
1 pastiňak
olivový olej
sůl
parmezán dle chuti

Špagety uvaříme dle návodu. Mezitím podélně nastrouháme zeleninu, abychom získali dlouhé pravidelné nudličky. Těstoviny necháme okapat, vrátíme je do kastrolu a promícháme s trochou oleje, aby se nelepily. Na horké těstoviny přidáme syrové zeleninové nudličky, zamícháme, přiklopíme a necháme stát 5 minut. Podáváme se strouhaným parmezánem, případně s parmezánovými hoblinkami.

Celozrnné špagety jsou dobré jen tak s máslem a pro děti můžeme pro změnu připravit i sladkou obměnu – se skořicí, s mákem, s ořechy…


Chcete vědět, proč si máte koupit tuto knihu?
1. Jste hrdinkou moderní doby – zaměstnaná žena a matka malých dětí, která neví kam dřív skočit.
2. Chcete, aby vaše děti jedly zdravě a současně poznávaly, co je opravdu dobré.
3. Občas se zeptáte kolegyně v práci se zoufalým povzdechem: „A co jim dáš dnes k večeři?“
4. Jste kreativní kuchařka, ráda se necháváte inspirovat novými recepty a přidáváte do nich tu nejcennější ingredienci – své bohaté zkušenosti a nápady.
5. Možná jste naopak v kuchyni matkou – novickou a nevíte jak začít.
6. Anebo nejste nic z toho, ale máte prostě ráda dobré jídlo a smysl pro humor.

Tuto „příručku“ doporučuji všem maminkám, které chtějí vytvářet jídla, jejichž konzumace bude pro děti radostí a při kterých si můžou i skvěle „vyhrát“. A v neposlední řadě je příprava padesáti receptů zde uvedených natolik jednoduchá, že s nimi mohou pomáhat i samy děti. A naučit je vytvářet kreativní a zdravá jídla je rovněž základem pro jejich další výchovu.

Knihu Kuchařka pro matky na pokraji nervového zhroucení vydalo nakladatelství Rebo.

Previous ArticleNext Article