Domácnost

KOMBUCHA – zázračný lišejník v čaji

Kombuchoví pijáci jsou k nezastavení – všichni ji pijí, všichni ji milují, všichni po ní blázní. Nabízí se otázka: Co to ta kombucha vlastně je? Odpověď je jednoduchá: kvasný čaj. Kombucha vzniká pomocí houbovité, rosolovité hmoty, která se všeobecně označuje za houbu, ale ve skutečnosti vlastně žádnou houbou není. Pokud se tato "houba" vloží do vlažného čaje, asi tak na dobu jednoho týdne, vyvolá v něm kvasný proces.

 

{snippet ad5}Tekutina pak získá medově zlatavý nádech nebo se zbarví do tmavočerna, perlí jako sekt a chutná jako směs jemného jablečného octa s vínem.

 

Co je kombucha?

Kombucha je symbióza rozmanitých kvasinek, řas a jiných organismů, proto je považována spíš než za houbu, za lišejník. Na pohled nevypadá, že by kombucha napomáhala ke zvýraznění chuti, podobá se totiž plochému gumovému světle šedému nebo nahnědlému plátku. Vypadá spíš jako tlustý mastný lívanec. Tato lišejníková membrána vzniká tehdy, když houba zpracuje výživné látky v čaji. Během tohoto kvasného a oxidačního procesu proběhne mnoho komplikovaných chemických reakcí. Bakterie a kvasinky se rozmnožují a dávají růst rosolovitému plátku.

Tomuto nápoji se přisuzuje velké množství pozitivních účinků: dodává sílu, prodlužuje život, dělá člověka mladým vitálním a krásným a pěkně zatápí nemocem. Kombucha, ať už vlastnoručně vypěstovaná či koupená, má údajně osvěžující lahodnou chuť. Avšak mnozí ji právě kvůli její chuti a pachu nedokáží pít. I samotná „houba“ může mít mnoho dobrých stránek: Dá se z ní vyrobit řada výborných krémů a masek na obličej, které uzdravují pleť.

 

Historie

Podle pověsti byla ve staré Číně uctívána "čajová houba" jako dar bohů. Přinášela dlouhý život a čarovné síly. Přibližně kolem roku 400 n.l. znali kombuchu také v Japonsku. Tehdy trpěl japonský císař Inkjó žaludečními bolestmi. Zaslechl o lékaři jménem Kombu, který měl údajně zvláštní léčitelské schopnosti. Kombu mu předepsal jako lék čaj a císař se uzdravil. Od té doby dostal kvasný čaj pojmenování Kombu-cha. Cha znamená čaj.

Už před mnoha lety se tato houba pěstovala dokonce i v bývalém Československu – například v klášterech. V Jugoslávii a Maďarsku podávali lékaři kombuchu jako projímadlo nebo jako potravinářský ocet.

Léčebné vlastnosti

Kombucha obsahuje velké množství látek podporující tělo. Celkově navozuje větší fyzickou pohodu a zlepšuje zdraví, protože povzbuzuje látkovou přeměnu a posiluje imunitní systém.

Má však řadu účinků:

Menstruační potíže: "Čajová houba" u mnoha žen zvyšuje pocit fyzické pohody, takže jim pomáhá vyrovnat se se dny během menstruace.

Nespavost: Kombucha také může pomoci při nespavosti, její účinky organismus zklidní a uchlácholí.

Zácpa: Hodnota pH u kombuchy je téměř totožná s pH střeva. Kombucha podnítí tvorbu střevní mikroflory a chrání před bakteriemi nežádoucími. Stimuluje činnost žláz trávicí soustavy k tomu, aby vylučovaly více trávicích šťáv.

Nachlazení: Účinné látky v nápoji ničí bakterie a viry, které jsou pro tělo nežádoucí. Navíc tělo získá vitamín C.

Celkově vzato se ozdravné účinky kombuchy dají vyjmenovat jako:

Antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje metabolismus, čímž přispívá k pročištění organismu. Uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Recept:

Přísady a pomůcky:

  • mateční násada kombuchy známá jako SCOBY
  • 4 šálky čaje (buď japonský čaj, zelený nebo běžný čaj nebo směs)
  • 4 polévkové lžíce cukru (můžete místo toho použít 2 lžíce medu nebo sladu)
  • dvoulitrová(8 šálků) čistá skleněná nádoba
  • kus sterilizované (žehlením) čisté látky pro zakrytí nádoby s gumičkou

Postup:

  • nalijte 4 šálky čaje do 2 litrové sklenice
  • rozpusťte sladidlo v čaji a nechte ochladit na pokojovou teplotu.
  • přidejte násadu kombuchy – SCOBY nebo jen čaj z kombuchy z předchozí dávky
  • přežehlené plátno upevněte gumičkou na hrdlo nádoby.
  • nechte kvasit v pokojové teplotě přibližně 7 – 10 dnů, v závislosti na teplotě.
  • sceďte nápoj a opakuje proces pro další dávku.

Můžete experimentovat s časem kvašení. Hotový čaj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou. Je-li nápoj příliš sladký a nevýrazné chuti, pak je třeba nechat kombuchu kvasit déle.

Zdroje: Brigit Sesterhenn: Kombucha, /http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha/
Previous ArticleNext Article