Zdraví

Kalorické hodnoty potravin

Ke zdravému životnímu stylu patří také rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Dnes už i malé dítě ví, že pokud nechcete tloustnout, nesmíte sníst víc kilokalorií, než kolik jich spálíte.

Abyste měli přehled o tom, kolik energie jste přijali, má každá potravina svoji kalorickou hodnotu (dnes se udává i v kilojoulech). Jestliže chcete příjem energie omezit, v tabulkách si přehledně porovnáte jednotlivé potraviny a snadno najdete méně kalorickou variantu.

Nestačí jen hlídat kalorie

Přestože vyvážené hospodaření s energií je jedním z důležitých předpokladů kontroly hmotnosti, jen počítání kalorií (vlastně kilokalorií) nestačí. Není totiž kalorie jako kalorie. Například 100 gramů vodky má přibližně 920 kcal, stejně jako 200 gramů polotučného tvarohu, jenže zatímco deci vody nemá žádnou výživovou hodnotu a určitě vás nijak nezasytí, u kostky tvarohu je to jinak – nejenže vám zaplní žaludek, navíc je tvaroh významným zdrojem bílkovin, které potřebujete pro tvorbu svalové hmoty. Navíc metabolismus bílkovin je dost pomalý, po jejich konzumaci nebudete mít dost dlouho hlad, zatímco alkohol přes svoji vysokou energetickou hodnotu nejen nenasytí, ale dokonce hlad vyvolává.

Kalorie pro snazší orientaci

Sledování energetické hodnoty je tedy spíš pomůckou pro sestavení vyváženého jídelníčku při zachování nižší energetické hodnoty. Je přitom ovšem nutné zohlednit i množství přijatých bílkovin, sacharidů a tuků, které byste měli konzumovat denně v poměru cca 12,5-15 % bílkovin : 25-27,5 % tuků : 55-60 % sacharidů. Strava by navíc měla být bohatá na vlákninu, díky níž máte delší dobu pocit sytosti a lépe pracují střeva.

Kolik kilokalorií můžete denně přijmout se řídí věkem, pohlavím, tělesnými proporcemi a aktivitou. I při hubnutí musíte sníst potraviny určité energetické hodnoty, která odpovídá vašemu bazálnímu metabolismu. To je množství energie, které vaše tělo potřebuje pro své zdarné fungování (dech, přečerpávání krve, udržení ve vzpřímené poloze a podobně).

Previous ArticleNext Article