Jakým způsobem v kuchyni připravit batáty?

Současná gastronomie táhne stále více. Dnes je jasným trendem to, že lidé chtějí jíst dobře a zdravě a k plotně se dostává stále více lidí. Pokud i vy plánujete uvařit něco zajímavého, potom pro vás máme poměrně originální tip. Podíváme se na recepty na batáty a možnosti, jak je připravit. Na úvod je dobré připomenout, že se jedná o zeleninu podobnou bramborám. Jsou však červenější, a pokud jde o chuť, tak jsou i mírně sladké. A jak je připravit?

Pečení

První, jednoduchá a v podstatě klasická možnost. Batáty stačí důkladně omýt a potom už je jenom nakrájet na čtyři díly. Následně je stačí vyskládat na pečící plech, který vložíte do rozehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Pokud jde o dobu pečení, pohybuje se okolo čtyřiceti minut. Jak je uvedeno třeba na specializovaném webu Bataty.cz, doba pečení by měla být tak dlouhá, aby tyto sladké brambory byly dokonale měkké. A čím je dochutit? My doporučíme:

  • sůl a pepř,
  • bylinky,
  • grilovací koření.

Vaření

Postup v podstatě stejný, jako je tomu u brambor. Batáty doporučujeme před vařením oloupat, nakrájet a omýt a potom vložit do vody. Ta se přivede k varu a následně se vaří asi 20 – 30 minut. Musí být měkké, ale rozhodně se nesmí rozpadat. Vodu na vaření je vhodné dochutit solí, ale rozhodně ne kmínem, který se k tomuto pokrmu příliš nehodí.

Šťouchané batáty

Velmi moderní úprava, která také zaujme tím, že není nijak složitá. Vše začíná postupem stejným, jako je tomu u vaření. Jakmile jsou uvařené, tak se vody vylije. Následně dojde k lehkému rozšťouchání. V tuto chvíli přidejte také máslo a dejte si ohřát smetanu. Až se máslo rozpustí, tak ji nalijte k batátům a vše ještě důkladně promíchejte. Získáte tak nejenom mnohem vláčnější konzistenci, ale vše bude také mnohem lépe držet tvar. To se hodí ve chvíli, pokud budete chtít jídlo na talíři i zajímavě naaranžovat.