Domácnost

Jak vybrat zmrzlinovač

Chuť na zmrzlinu provází lidstvo po staletí. Tento lahodný studený dezert zdaleka není produktem dnešní doby, vždyť už staří Řekové milovali sníh či led pokapaný medem nebo ovocnou šťávou. Proslulá italská zmrzlina má původ kdesi ve východní Asii a v 13. století ji sem údajně přivezl Marco Polo. 

První zmrzlinovač si nechala patentovat Američanka Nancy Johnsonová v r.1845. Od té doby se výroba domácí zmrzliny zjednodušila a rozšířila do všech kontinentů. Jestli patříte k jejím milovníkům, jistě i vás potěší návod na to, jak si vybrat zmrzlinovač, který by vám nejlépe vyhovoval.

S kompresorem nebo bez – který zmrzlinovač je lepší?

Asi nejdůležitější otázka, kterou si musíte zodpovědět: koupit samochladící zmrzlinovač nebo jen výrobník s namrazovací miskou? Odpověď záleží nejen na penězích, které můžete do zmrzlinovače investovat (samochladící s vlastním kompresorem jsou samozřejmě dražší), ale také na tom, jestli máte místo na uskladnění zmrzlinovače či misky v mrazáku, kolik zmrzliny potřebujete vyrobit najednou a také jak rychle. V neposlední řadě záleží na tom, jak často budete stroj používat. Pořídit si zmrzlinovač v řádu desetitisíců na 4 litry zmrzliny ročně je rozhodně hloupost.

Výhody zmrzlinovače s chlazením jsou evidentní: fungují automaticky, zmrzlinu našlehají a zmrazí naprosto bez vašeho zásahu. Zmrzlina je hotová rychle, přitom nepotřebujete mít místo v mrazáku. Na druhou stranu potřebujete mít místo, kam zmrzlinovač postavíte. Do malých kuchyněk se takový strojek nehodí. A taky musíte mít k zmrzlině opravdu kladný vztah a připravovat si ji často, aby se investice vyplatila.

Zmrzlinovač bez chlazení pořídíte už od 500 Kč a zmrzlina z něj je stejně dobrá, jako z toho drahého přístroje. Zmrzlinu sám našlehá v misce, která má dvojité stěny a mezi nimi chladící médium. Misku musíte před přípravou zchladit v mrazáku, takže je nutné mít v něm dost místa. Za to přístroj na zmrzlinu je malých rozměrů, místo pro něj najdete i v menší kuchyni. Pokud nejste na zmrzlině závislí a chcete si ji připravit jen párkrát za sezónu, plně uspokojí vaše potřeby.

Previous ArticleNext Article