Recepty

Jak upéct skvělou jablečnou bábovku

Není lepší způsob, jak si užít podzim, než v teple domova s hrnkem čaje a dobrým dezertem pozorovat, jak za oknem vítr prohání spadané listí. K podzimu také neodmyslitelně patří jablka, takže dobrý dezert jedině z nich. 

Vychutnejte si v kruhu svých blízkých jablečnou bábovku a dodejte podzimu ten správný šmrnc. Bábovka vám při pečení provoní celý byt a v každém navodí tu správnou podzimní náladu. Taková kouzla umí jen vůně teplého dezertu z jablek a skořice.

Jablečná bábovka s rozinkami

Recept na tradiční podzimní bábovku z jablek a s rumovými rozinkami je přesně tím moučníkem, se kterým se šedivé podzimní počasí snáší líp. Co na ni budete potřebovat?

  • 6 ks středně velkých jablek
  • 180 g hladká mouka
  • 120 g cukr
  • 160 g máslo
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce rozinky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balíček prášek do pečiva

Na formu:

  • strouhaný kokos na vysypání
  • tuk na vymazání
  • moučkový cukr na posypaní upečené bábovky

Jak si upečte jablkovou bábovku

Nejprve si naložíte na nějakou dobu rozinky do rumu. Potom se pustíte do přípravy těsta. Rozšleháte metličkou 3 celá vejce, jablka nastrouháte na hrubo, prosijete mouku a rozpustíte máslo.

V misce smícháte rozšlehaná vejce, nastrouhaná jablka, rozpuštěné máslo a naložené rozinky. Přisypete hladkou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Vše promícháte do hladkého těsta. Mezitím si předehřejete troubu na 180°C. Větší formu na bábovku vymažete tukem a vysypete kokosem. Těsto na bábovku vylijete do připravené formy a dáte péct. Jablečná bábovka by se měla péct 35 až 40 minut. Bábovku necháte chvíli stát ve vypnuté, otevřené troubě a až po vychladnutí ji opatrně vyklopíte.

Jestli je bábovka upečená můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do moučníku. Pokud bude špejle mokrá, znamená to, že těsto není dopečené.  Bábovku pocukrujete moučkovým cukrem a vychladlou můžete podávat.

Previous ArticleNext Article