Recepty

Hrachová polévka

Taky vám v dětství babičky a možná i maminky říkávaly, že „polívka je grunt, ostatní je špunt“? A taky jste mívávali vždycky jaksi raději ten špunt než ten grunt, především proto, že druhé jídlo bylo tuhé nebo alespoň tužší konzistence? A zůstalo vám to dodnes?

Pak je tu pro vás jedno z možných kompromisních řešení. Konkrétně hrachová polévka. Sice polévka, zároveň však pokrm dostatečně hustý na to, aby nám alespoň zčásti nahradil hlavní chod.

Na takovou hrachovou polévku petřebujeme:
tři litry (pro pivaře šest půllitrů) vody
400 gramů hrachu
deset deka nebo sto gramů cibule
čtvrt litru mléka
třicet gramů soli
jíšku (osmdesát gramů másla a stejně hladké mouky)
něco česneku a majoránky podle chuti
a případně tvrdé pečivo na dohuštění a měkkou uzeninu na přichucení

Než se vrhneme do vaření, je třeba si uvědomit, že dostali-li jsme na tuto polévku právě chuť, máme smůlu. Její příprava, jakkoliv vcelku nenáročná, nám totiž zabere času přehršel a ještě nadlouho si musíme nechat zajít chuť.
Předně je totiž třeba namočit zmíněný hrách, a to do studené vody, a nechat ho v ní koupat do následujícího dne, aby se nám tento nacucal a relativně změkl. Druhý den ho pak v téže vodě ještě nějaké dvě či tři hodinky povaříme, aby mu změkla i slupka.
Z uvařeného hrachu za použití násilí vyrobíme kašičku. Lze zde využít jak síly hrubé působící přímo na kuličky, tak i libovolného typu kuchyňského rozmělňovače. Kupříkladu mlýnek, u nějž pranic nevadí, že se mu říká mlýnek na maso. Mlýnek na hrách byste totiž v našem maloobchodě sháněli nejspíše marně.
Odoláme-li pak pokušení sníst už samotnou hrachovou kaši, dolijeme do ní vodu, přidáme rozšmelcovaný (odbornou mluvou prolisovaný) česnek a majoránku a zahustíme jíškou z másla, mouky a cibule, jejíž přípravou jsme si ukrátili dlouhý čas při vaření hrachu.
Přilijeme mléko a až na úplný závěr osolíme, podle zájmu do toho vrzneme i pečivo (ne sladké typu koláče či buchtičky s marmeládou!) či něco od masa nebo jeho atrap, a můžeme podávat.
Podaří-li se nám, můžeme se před strávníky dmout pýchou. A i kdyby se snad tak docela nepovedla, můžeme se místo pyšného dmutí alespoň nadýmat.

Previous ArticleNext Article